Reklama
Reklama

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu ma wyjątkowe dodatki - rodzynki, orzechy i cebulę. W takiej wersji na pewno będzie smakować zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. To prosty przepis z kilku składników, które często mamy pod ręką. W efekcie powstaje pełnowartościowa przekąska.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu - właściwości

Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i świetne wsparcie dla organizmu. Główny składnik dodatku do obiadu zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, wspiera produkcję kolagenu i pomaga w przyswajaniu żelaza. Swój intensywny kolor zawdzięcza antocyjanom - silnym przeciwutleniaczom chroniącym komórki przed starzeniem i stanami zapalnymi. Witaminy K i A, których także jest źródłem, wspierają zdrowie kości, skóry i wzroku

Cebula i natka pietruszki dostarczają siarki organicznej. Substancja działa przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Dodatek rodzynek to źródło potasu i naturalnej słodyczy, a orzechy włoskie dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających pracę serca i mózgu. Całość jest lekka, sycąca i bogata w błonnik, który reguluje trawienie i korzystnie wpływa na florę jelitową.

Reklama

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu - przepis

Składniki:

  • średnia główka czerwonej kapusty,  
  • cebula,  
  • 80 g rodzynek (mogą być białe dla kontrastu),  
  • sok z 1 cytryny,  
  • sól i pieprz,  
  • cukier do smaku (maksymalnie pół łyżeczki),  
  • olej do smażenia,  
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • garść orzechów włoskich posiekanych. 

Sposób wykonania:

Kapustę umyj, poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę i odsącz kapustę.  

Rodzynki sparz w gorącej wodzie. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju.  

Do kapusty dodaj rodzynki, cebulę, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę cukru do smaku. Całość wymieszaj.  

Natkę pietruszki posiekaj i delikatnie wymieszaj w kapustę. Na wierzch wysyp równomiernie posiekane orzechy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

U babci były w każdą niedzielę, wychodzą lepsze niż ze schabu. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny

Proste kotlety z gotowanych ziemniaków. Pomysł na szybki obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | kapusta