Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie
Zapiekany kalafior posypany dużą ilością bułki tartej i sera to świetna propozycja na letni lunch czy ciepłą kolację. Dodatek groszku i pomidorów przyjemnie orzeźwia to danie i nadaje mu ciekawego wyglądu. Całość przygotujesz w mniej niż godzinę z jedynie kilku składników, dzięki czemu tak przyrządzony kalafior jest idealny dla osób zapracowanych i zabieganych.
W tej prostej zapiekance główną rolę gra kalafior - przepyszne, bardzo zdrowe warzywo, które po odpowiedniej obróbce termicznej wprost rozpływa się w ustach. Kiedy dodamy do tego m.in. ser cheddar, powstaje opcja obłędnie pyszna, rozpływająca się w ustach.
- 1 kalafior,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- 1 pomidor,
- 350 ml mleka,
- 200 g tartego sera cheddar,
- 100 g bułki tartej,
- 6 łyżek masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Kalafior oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj je na parze aż będą al dente, przez ok. 7 minut. Odstaw.
Groszek odcedź, a pomidora pokrój na mniejsze kawałki, odciskając nadmiar soku.
W średnim rondlu rozpuść 4 łyżki masła na małym ogniu. Dodaj groszek i smaż go przez 1-2 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj do połączenia. Smaż przez kolejne 2 minuty.
Stopniowo wlewaj mleko i gotuj aż całość zgęstnieje. Dodaj połowę tartego sera, sól i pieprz. Mieszaj aż do rozpuszczenia.
Różyczki kalafiora wymieszaj z pomidorem i sosem serowym.
Przełóż masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki masła. Dodaj bułkę tartą i smaż całość do ładnego zrumienienia.
Bułką posyp kalafior, a następnie całość pozostałym tartym serem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 25-30 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Zapiekanego kalafiora podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie
Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz
Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe