Reklama
Reklama

Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie

Zapiekany kalafior posypany dużą ilością bułki tartej i sera to świetna propozycja na letni lunch czy ciepłą kolację. Dodatek groszku i pomidorów przyjemnie orzeźwia to danie i nadaje mu ciekawego wyglądu. Całość przygotujesz w mniej niż godzinę z jedynie kilku składników, dzięki czemu tak przyrządzony kalafior jest idealny dla osób zapracowanych i zabieganych.

W tej prostej zapiekance główną rolę gra kalafior - przepyszne, bardzo zdrowe warzywo, które po odpowiedniej obróbce termicznej wprost rozpływa się w ustach. Kiedy dodamy do tego m.in. ser cheddar, powstaje opcja obłędnie pyszna, rozpływająca się w ustach.

Zapiekany kalafior - składniki

  • 1 kalafior, 
  • 100 g zielonego groszku konserwowego, 
  • 1 pomidor, 
  • 350 ml mleka, 
  • 200 g tartego sera cheddar, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • 6 łyżek masła, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Zapiekany kalafior - przepis

Kalafior oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj je na parze aż będą al dente, przez ok. 7 minut. Odstaw. 

Groszek odcedź, a pomidora pokrój na mniejsze kawałki, odciskając nadmiar soku. 

W średnim rondlu rozpuść 4 łyżki masła na małym ogniu. Dodaj groszek i smaż go przez 1-2 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj do połączenia. Smaż przez kolejne 2 minuty. 

Reklama

Stopniowo wlewaj mleko i gotuj aż całość zgęstnieje. Dodaj połowę tartego sera, sól i pieprz. Mieszaj aż do rozpuszczenia. 

Różyczki kalafiora wymieszaj z pomidorem i sosem serowym. 

Przełóż masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. 

Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki masła. Dodaj bułkę tartą i smaż całość do ładnego zrumienienia. 

Bułką posyp kalafior, a następnie całość pozostałym tartym serem. 

Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 25-30 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. 

Zapiekanego kalafiora podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wytrawne ciastka z mięsnym farszem. Wyglądają jak pierożki, smakują obłędnie

Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz

Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalafior