Reklama
Reklama

Ten przepis zawsze się sprawdza. Ciasto z kremem budyniowym rozpływa się w ustach

Francuskie ciasto z kremem budyniowym jest zawsze dobrym pomysłem na deser czy podwieczorek. Przyrządza się je wyjątkowo szybko, a użycie gotowego ciasta sprawia, że z tym wypiekiem poradzi sobie każdy.

Nie ma to jak prosty przepis na ciasto, które zniewala smakiem. Wszyscy uwielbiają takie desery - ciasto z kremem budyniowym jest dobre i od święta, i na co dzień. Możesz zrobić je po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego.

Ciasto z kremem budyniowym - lista składników

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego. 

Krem: 

  • 700 ml mleka, 
  • 200 g cukru, 
  • 160 g miękkiego masła, 
  • 120 g śmietanki 36%, 
  • 4 żółtka jajek, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Ciasto z kremem budyniowym - przepis

Przygotuj krem. 

W misce utrzyj jajka z cukrem za pomocą miksera. 

Reklama

Dodaj mąkę, a następnie połowę szklanki mleka. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Do rondla wlej pozostałe mleko i doprowadź je do parowania, nie osiągając punktu wrzenia. 

Powoli wlewaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przenieś budyń do tego samego rondla i postaw go z powrotem na palniku, podgrzewając na małym ogniu. Mieszaj go zgęstnienia. 

Zdejmij budyń z ognia i połóż bezpośrednio na nim folię spożywczą, by zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Śmietanę ubij na sztywno. 

Gdy krem ostygnie dodaj zmiękczone masło, po 2 łyżki na raz, mieszając po każdej partii. Na koniec dołóż wanilię i bitą śmietanę. 

Przygotuj ciasto. 

Arkusz ciasta francuskiego podziel na cztery identyczne blaty. Nakłuj je w wielu miejscach widelcem i połóż na blacie od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstaw spody do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do ładnego zezłocenia. 

Jeden płat upieczonego ciasta francuskiego pokrusz w palcach na drobiny. 

Na talerzu lub paterze połóż drugi blat ciasta i posmaruj go 1/3 kremu. Kładź kolejno trzeci płat, krem, czwarty płat i zwieńcz wierzch pozostałością masy budyniowej. 

Ciasto z kremem budyniowym udekoruj okruchami ciasta francuskiego. Całość wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery