Reklama
Reklama

Ten przepis zawsze się sprawdza. Ciasto z kremem budyniowym rozpływa się w ustach

Francuskie ciasto z kremem budyniowym jest zawsze dobrym pomysłem na deser czy podwieczorek. Przyrządza się je wyjątkowo szybko, a użycie gotowego ciasta sprawia, że z tym wypiekiem poradzi sobie każdy.

Nie ma to jak prosty przepis na ciasto, które zniewala smakiem. Wszyscy uwielbiają takie desery - ciasto z kremem budyniowym jest dobre i od święta, i na co dzień. Możesz zrobić je po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego.

Ciasto z kremem budyniowym - lista składników

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego. 

Krem: 

  • 700 ml mleka, 
  • 200 g cukru, 
  • 160 g miękkiego masła, 
  • 120 g śmietanki 36%, 
  • 4 żółtka jajek, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Ciasto z kremem budyniowym - przepis

Przygotuj krem. 

W misce utrzyj jajka z cukrem za pomocą miksera. 

Reklama

Dodaj mąkę, a następnie połowę szklanki mleka. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Do rondla wlej pozostałe mleko i doprowadź je do parowania, nie osiągając punktu wrzenia. 

Powoli wlewaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przenieś budyń do tego samego rondla i postaw go z powrotem na palniku, podgrzewając na małym ogniu. Mieszaj go zgęstnienia. 

Zdejmij budyń z ognia i połóż bezpośrednio na nim folię spożywczą, by zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Śmietanę ubij na sztywno. 

Gdy krem ostygnie dodaj zmiękczone masło, po 2 łyżki na raz, mieszając po każdej partii. Na koniec dołóż wanilię i bitą śmietanę. 

Przygotuj ciasto. 

Arkusz ciasta francuskiego podziel na cztery identyczne blaty. Nakłuj je w wielu miejscach widelcem i połóż na blacie od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstaw spody do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do ładnego zezłocenia. 

Jeden płat upieczonego ciasta francuskiego pokrusz w palcach na drobiny. 

Na talerzu lub paterze połóż drugi blat ciasta i posmaruj go 1/3 kremu. Kładź kolejno trzeci płat, krem, czwarty płat i zwieńcz wierzch pozostałością masy budyniowej. 

Ciasto z kremem budyniowym udekoruj okruchami ciasta francuskiego. Całość wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery