Ten przepis zawsze się sprawdza. Ciasto z kremem budyniowym rozpływa się w ustach
Francuskie ciasto z kremem budyniowym jest zawsze dobrym pomysłem na deser czy podwieczorek. Przyrządza się je wyjątkowo szybko, a użycie gotowego ciasta sprawia, że z tym wypiekiem poradzi sobie każdy.
Nie ma to jak prosty przepis na ciasto, które zniewala smakiem. Wszyscy uwielbiają takie desery - ciasto z kremem budyniowym jest dobre i od święta, i na co dzień. Możesz zrobić je po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego.
- 1 duży arkusz ciasta francuskiego.
Krem:
- 700 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 160 g miękkiego masła,
- 120 g śmietanki 36%,
- 4 żółtka jajek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotuj krem.
W misce utrzyj jajka z cukrem za pomocą miksera.
Dodaj mąkę, a następnie połowę szklanki mleka. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do rondla wlej pozostałe mleko i doprowadź je do parowania, nie osiągając punktu wrzenia.
Powoli wlewaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przenieś budyń do tego samego rondla i postaw go z powrotem na palniku, podgrzewając na małym ogniu. Mieszaj go zgęstnienia.
Zdejmij budyń z ognia i połóż bezpośrednio na nim folię spożywczą, by zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno.
Gdy krem ostygnie dodaj zmiękczone masło, po 2 łyżki na raz, mieszając po każdej partii. Na koniec dołóż wanilię i bitą śmietanę.
Przygotuj ciasto.
Arkusz ciasta francuskiego podziel na cztery identyczne blaty. Nakłuj je w wielu miejscach widelcem i połóż na blacie od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw spody do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do ładnego zezłocenia.
Jeden płat upieczonego ciasta francuskiego pokrusz w palcach na drobiny.
Na talerzu lub paterze połóż drugi blat ciasta i posmaruj go 1/3 kremu. Kładź kolejno trzeci płat, krem, czwarty płat i zwieńcz wierzch pozostałością masy budyniowej.
Ciasto z kremem budyniowym udekoruj okruchami ciasta francuskiego. Całość wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis
Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje
To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle