Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku
Ogórki konserwowe z chili to świetny sposób, żeby dodać charakteru codziennym kanapkom. Ich lekka ostrość przełamuje łagodny smak wędlin i serów, sprawiając, że przekąski od razu stają się bardziej wyraziste. Przetwory sprawdzą się też jako składnik sałatki lub deski serów. Miłośnicy pikantnych dań będą zachwyceni.
Ogórki konserwowe z chili są pikantne, aromatyczne i bardzo wyraziste. Ostry smak papryczek jest delikatnie zbalansowany przez cukier, tworząc słodko-ostre połączenie, idealne do sałatek czy też na kanapki.
Całość przygotujesz bardzo szybko, a ogórki są gotowe do spożycia już po 24 godzinach marynowania się w zalewie. Sos sojowy nadaje daniu lekko orientalnego charakteru, dzięki czemu z pewnością ogórki będą strzałem w dziesiątkę w przypadku miłośników kuchni chińskiej.
Przeczytaj też: Czy ogórki kiszone zalewamy wrzątkiem, czy zimną wodą? Wszystko, co musisz wiedzieć o kiszeniu ogórków
Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych,
- łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku.
Zalewa:
- 200 ml wody,
- 100 ml octu białego,
- 2 papryczki chili,
- łyżka cukru,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach.
Sposób wykonania:
Ogórki umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij końcówki i włóż je do miski. Posyp je solą i delikatnie wymieszaj warzywa dłońmi. Odstaw je na 30-60 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź zgromadzony płyn i delikatnie opłucz ogórki zimną wodą, by usunąć nadmiar soli. Osusz je papierowymi ręcznikami.
Ogórki i pokrojone ząbki czosnku umieść w dużym słoiku. Muszą być ułożone dość ciasno.
W garnku podpraż pieprz i papryczki chili (bez rdzenia) przez ok. 30 sekund. Wlej ocet, wodę, sos sojowy, a następnie dodaj cukier. Doprowadź całość do wrzenia.
Przenieś papryczki do słoika, a następnie zalej wszystko gorącą zalewą. Zakręć słoik i odstaw do ostygnięcia. Wstaw całość do lodówki na 24 godziny.
Alternatywnie ogórki konserwowe z chili możesz zapasteryzować, wkładając je do garnka i gotując przez 20 minut. Pamiętaj tylko, że moc tych przetworów rośnie z każdym dniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybkie ciasto cynamonowe na weekend. Ma tylko sześć składników
Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę