Reklama
Reklama

Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku

​Ogórki konserwowe z chili to świetny sposób, żeby dodać charakteru codziennym kanapkom. Ich lekka ostrość przełamuje łagodny smak wędlin i serów, sprawiając, że przekąski od razu stają się bardziej wyraziste. Przetwory sprawdzą się też jako składnik sałatki lub deski serów. Miłośnicy pikantnych dań będą zachwyceni.

Ogórki konserwowe z chili 

Ogórki konserwowe z chili są pikantne, aromatyczne i bardzo wyraziste. Ostry smak papryczek jest delikatnie zbalansowany przez cukier, tworząc słodko-ostre połączenie, idealne do sałatek czy też na kanapki. 

Całość przygotujesz bardzo szybko, a ogórki są gotowe do spożycia już po 24 godzinach marynowania się w zalewie. Sos sojowy nadaje daniu lekko orientalnego charakteru, dzięki czemu z pewnością ogórki będą strzałem w dziesiątkę w przypadku miłośników kuchni chińskiej. 

Przeczytaj też: Czy ogórki kiszone zalewamy wrzątkiem, czy zimną wodą? Wszystko, co musisz wiedzieć o kiszeniu ogórków

Reklama

Ogórki konserwowe z chili - przepis

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych, 
  • łyżeczka soli, 
  • 2 ząbki czosnku. 

Zalewa: 

  • 200 ml wody, 
  • 100 ml octu białego, 
  • 2 papryczki chili, 
  • łyżka cukru, 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach. 

Sposób wykonania:

Ogórki umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij końcówki i włóż je do miski. Posyp je solą i delikatnie wymieszaj warzywa dłońmi. Odstaw je na 30-60 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Odcedź zgromadzony płyn i delikatnie opłucz ogórki zimną wodą, by usunąć nadmiar soli. Osusz je papierowymi ręcznikami. 

Ogórki i pokrojone ząbki czosnku umieść w dużym słoiku. Muszą być ułożone dość ciasno. 

W garnku podpraż pieprz i papryczki chili (bez rdzenia) przez ok. 30 sekund. Wlej ocet, wodę, sos sojowy, a następnie dodaj cukier. Doprowadź całość do wrzenia. 

Przenieś papryczki do słoika, a następnie zalej wszystko gorącą zalewą. Zakręć słoik i odstaw do ostygnięcia. Wstaw całość do lodówki na 24 godziny. 

Alternatywnie ogórki konserwowe z chili możesz zapasteryzować, wkładając je do garnka i gotując przez 20 minut. Pamiętaj tylko, że moc tych przetworów rośnie z każdym dniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty

Dodaję do mięsa zamiast ryżu i faszeruję paprykę. To popisowe ciepłe danie na andrzejki, goście są zachwyceni

Chrup 3 łyżki dziennie lub zrób prozdrowotny twarożek. Chroni przed zmianami miażdżycowymi i obniżają poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dodatki | przekąski