Reklama
Reklama

Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku

​Ogórki konserwowe z chili to świetny sposób, żeby dodać charakteru codziennym kanapkom. Ich lekka ostrość przełamuje łagodny smak wędlin i serów, sprawiając, że przekąski od razu stają się bardziej wyraziste. Przetwory sprawdzą się też jako składnik sałatki lub deski serów. Miłośnicy pikantnych dań będą zachwyceni.

Ogórki konserwowe z chili 

Ogórki konserwowe z chili są pikantne, aromatyczne i bardzo wyraziste. Ostry smak papryczek jest delikatnie zbalansowany przez cukier, tworząc słodko-ostre połączenie, idealne do sałatek czy też na kanapki. 

Całość przygotujesz bardzo szybko, a ogórki są gotowe do spożycia już po 24 godzinach marynowania się w zalewie. Sos sojowy nadaje daniu lekko orientalnego charakteru, dzięki czemu z pewnością ogórki będą strzałem w dziesiątkę w przypadku miłośników kuchni chińskiej. 

Przeczytaj też: Czy ogórki kiszone zalewamy wrzątkiem, czy zimną wodą? Wszystko, co musisz wiedzieć o kiszeniu ogórków

Reklama

Ogórki konserwowe z chili - przepis

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych, 
  • łyżeczka soli, 
  • 2 ząbki czosnku. 

Zalewa: 

  • 200 ml wody, 
  • 100 ml octu białego, 
  • 2 papryczki chili, 
  • łyżka cukru, 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach. 

Sposób wykonania:

Ogórki umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij końcówki i włóż je do miski. Posyp je solą i delikatnie wymieszaj warzywa dłońmi. Odstaw je na 30-60 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Odcedź zgromadzony płyn i delikatnie opłucz ogórki zimną wodą, by usunąć nadmiar soli. Osusz je papierowymi ręcznikami. 

Ogórki i pokrojone ząbki czosnku umieść w dużym słoiku. Muszą być ułożone dość ciasno. 

W garnku podpraż pieprz i papryczki chili (bez rdzenia) przez ok. 30 sekund. Wlej ocet, wodę, sos sojowy, a następnie dodaj cukier. Doprowadź całość do wrzenia. 

Przenieś papryczki do słoika, a następnie zalej wszystko gorącą zalewą. Zakręć słoik i odstaw do ostygnięcia. Wstaw całość do lodówki na 24 godziny. 

Alternatywnie ogórki konserwowe z chili możesz zapasteryzować, wkładając je do garnka i gotując przez 20 minut. Pamiętaj tylko, że moc tych przetworów rośnie z każdym dniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki

Szybkie ciasto cynamonowe na weekend. Ma tylko sześć składników

Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dodatki | przekąski