To jeden z najlepszych domowych obiadów. Oto przepis na gołąbki z koła gospodyń wiejskich
Chociaż w sklepach mamy obecnie dostęp do produktów z przeróżnych kuchni świata, wiele osób lubi wracać do klasycznych, polskich smaków, które pamiętają jeszcze z czasów dzieciństwa. W końcu nie ma to jak domowy obiad z prostych składników. Jeżeli szukasz sprawdzonej receptury na gołąbki, jak u babci, przychodzimy z pomocą. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pyszne gołąbki z koła gospodyń wiejskich.
Zastanawiasz się, jak robi się klasyczne gołąbki z koła gospodyń wiejskich albo wprost z babcinej kuchni? Tajemnica tego przysmaku tkwi w jego prostocie. Zadbaj o to jedynie, by użyć dobrej jakości składników, w tym - prawdziwego bulionu (nie z kostki) przygotowanego na bazie mięsa i warzyw.
Gołąbki to sycące i pełnowartościowe danie, zawarty w nich ryż doda ci energii, mięso dostarczy sporo białka, a kapusta będzie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Raz na jakiś czas, warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty,
- 750 g łopatki wieprzowej,
- 100 g ryżu,
- 2 nieduże cebule,
- 1 jajko,
- 1,5 l bulionu mięsnego,
- 1-2 marchewki z bulionu,
- 3 łyżki masła.
Zdejmij z kapusty wierzchnie, zniszczone liście. Nie wyrzucaj ich. Podgrzej w dużym garnku wodę, doprowadzając ją niemal do wrzenia. Wyłącz palnik i włóż do garnka kapustę. Wyjmij po 3-4 minutach. Ostrożnie oddziel od główki wierzchnie, zblanszowane już liście. Ponownie podgrzej wodę i włóż do niej kapustę, nim zawrze. W ten sposób zblanszuj i oddziel wszystkie duże liście. Powycinaj z nich twardą część uważając, by ich nie uszkodzić.
Ugotuj ryż al dente w lekko osolonej wodzie. Zmiel mięso przez maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Posiekaj drobno cebule (możesz też zmielić razem z mięsem). Połącz w misce mięso, ryż, cebule i jajko. Dokładnie wymieszaj dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Po kolei nakładaj na zblanszowane liście kapusty porcje farszu (około dwie łyżki). Zawijaj je tak, by uformować gołąbki (tak, jak krokiety). Nie musisz wykorzystać wszystkich liści.
Wyłóż dno dużego garnka odłożonymi, zewnętrznymi liśćmi kapusty. Ułóż na nich ściśle gołąbki (łączeniem do dołu - tak, by się nie rozwinęły podczas gotowania). Zalej ciepłym bulionem (ma całkowicie zakryć gołąbki). Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut (do miękkości kapusty).
Tak przygotowane gołąbki możesz podać z dowolnym sosem, np. pomidorowym albo grzybowym. Możesz też wykorzystać marchewkę pozostałą z przygotowania bulionu. Pokrój ją w niewielką kostkę. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj na patelnię marchewkę i smaż przez chwilę. Polej sosem odcedzone gołąbki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację