To jedna z najprostszych i najsmaczniejszym sałatek. Zrób na Wielkanoc lub imprezę
Sałatka z szynką należy do klasycznych potraw, które świetnie sprawdzą się na przeróżne rodzinne imprezy. Dobrze sprawdzi się również podczas nadchodzącej Wielkanocy. Jest prosta w przygotowaniu, zawiera jedynie łatwo dostępne składniki, które bez trudu kupisz, w każdym sklepie. Sprawdź, jak ją przygotować.
Jaka jest twoja ulubiona sałatka z szynką? Jeśli nie masz jeszcze swojego typu, spróbuj dodać wędlinę do poczciwego Oliviera, czyli klasycznej sałatki jarzynowej, która w Polsce od lat króluje na świątecznych stołach. Może się zdawać, że szynka jest w niej ekstrawaganckim dodatkiem. Czy wiesz, że w pierwotnym przepisie Luciena Oliviera przeważały mięsne składniki? Taka sałatka z dodatkiem szynki to sprawdzona kompozycja, która zasmakuje każdemu.
Sprawdź także: Kolorowa, orzeźwiająca, wyjątkowa. Sałatka wielkanocna inna niż wszystkie
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- ½ małego korzenia selera
- 2 ogórki kiszone
- 1 papryka konserwowa
- 150 g szynki wędzonej
- 150 g majonezu
- sól, pieprz (do smaku) .
Ugotuj jajka na twardo - zalej w rondelku wodą i gotuj przez około 8 minut od chwili, gdy zacznie wrzeć. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia.
Wyszoruj warzywa korzeniowe (marchewki, ziemniaki, pietruszkę seler). Ugotuj je w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygną, obierz je i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
Pokrój w kostkę ogórki kiszone, paprykę konserwową, jajka i szynkę. Wymieszaj w misce z warzywami. Dodaj do miski majonez i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wstaw sałatkę na kilka godzin do lodówki, by "przegryzły się" smaki. Po tym czasie ponownie spróbuj sałatki. Może wymagać mocniejszego doprawienia. Wówczas dodaj jeszcze trochę soli i pieprzu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealna przekąska na świąteczny stół. Wyborne faszerowane jajka wielkanocne
Zupełnie nowy przepis na mazurka. Pyszne nadzienie i soczyste grejpfruty