Reklama
Reklama

To jedna z najpyszniejszych przekąsek z ciasta francuskiego. Do farszu dodaj te 2 składniki

Kiedy zbliża się wizyta gości, w głowie każdej gospodyni pojawia się myśl, jakie przekąski podać podczas imprezy. Często wybór pada na te z ciasta francuskiego. Można je zrobić na wiele sposobów, ze szpinakiem, serem i szynką, lub na słodko, z jabłkami, czy czekoladą. Dziś przedstawimy ci przepis na sycące danie, jakim jest przekąska karpacka. Zapewniamy, że z przyjęcia nikt nie wyjdzie głodny.

Przekąska karpacka to ciekawe połączenie ciasta francuskiego z jakże naszymi polskimi dodatkami - ziemniakami i jajkami. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się prostymi i przystępnymi przepisami z ogólnie dostępnych składników. Nie mogło jednak zabraknąć wędzonych serów, tak popularnych przecież w Karpatach. Ta przekąska podbije serca wszystkich twoich gości, więc lepiej od razu przygotuj podwójną porcję.

Sprawdź także: Proste danie na twój dzisiejszy obiad. Nie mrugniesz a zniknie z talerzy

Przepis na przekąskę karpacką 

Oczywiście możesz skusić się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego. Jeżeli jednak lubisz szybkie rozwiązania, przekąskę karpacką możesz zrobić z gotowego ciasta, które kupisz praktycznie, w każdym sklepie. Warto jednak zwrócić uwagę na skład ciasta, postaraj się wybrać te z krótką listą składników, bez chemii i zbędnych konserwantów. 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • 300 g ziemniaków, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g wędzonego sera, 
  • ½ pęczka koperku, 
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc., 
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania ciasta, 
  • sól do gotowania ziemniaków.

Jak zrobić przekąskę karpacką? 

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i lekko przestudź. Dodaj do nich śmietanę i masło. Ubij je tłuczkiem na puree. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz, a następnie posiekaj w średniej wielkości kostkę. Koperek drobno poszatkuj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

W dużej misce wymieszaj delikatnie puree ziemniaczane z koperkiem. Dopraw pieprzem. Następnie dodaj ser, a na końcu jajka. Uważaj, by nie zmiażdżyć kawałków jajek. 

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój je w 4-6 kwadratów. Zwiń brzegi w ruloniki, tworząc wewnątrz gniazdko. Do środka włóż po 2-3 łyżki nadzienia ziemniaczanego. 

Odkładaj ciasto francuskie z nadzieniem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-35 minut, do ładnego zrumienienia. 

Przekąski karpackie wyjmij i podawaj natychmiast, na gorąco. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL