Reklama
Reklama

To jedna z najpyszniejszych przekąsek z ciasta francuskiego. Do farszu dodaj te 2 składniki

Kiedy zbliża się wizyta gości, w głowie każdej gospodyni pojawia się myśl, jakie przekąski podać podczas imprezy. Często wybór pada na te z ciasta francuskiego. Można je zrobić na wiele sposobów, ze szpinakiem, serem i szynką, lub na słodko, z jabłkami, czy czekoladą. Dziś przedstawimy ci przepis na sycące danie, jakim jest przekąska karpacka. Zapewniamy, że z przyjęcia nikt nie wyjdzie głodny.

Przekąska karpacka to ciekawe połączenie ciasta francuskiego z jakże naszymi polskimi dodatkami - ziemniakami i jajkami. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się prostymi i przystępnymi przepisami z ogólnie dostępnych składników. Nie mogło jednak zabraknąć wędzonych serów, tak popularnych przecież w Karpatach. Ta przekąska podbije serca wszystkich twoich gości, więc lepiej od razu przygotuj podwójną porcję.

Sprawdź także: Proste danie na twój dzisiejszy obiad. Nie mrugniesz a zniknie z talerzy

Przepis na przekąskę karpacką 

Oczywiście możesz skusić się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego. Jeżeli jednak lubisz szybkie rozwiązania, przekąskę karpacką możesz zrobić z gotowego ciasta, które kupisz praktycznie, w każdym sklepie. Warto jednak zwrócić uwagę na skład ciasta, postaraj się wybrać te z krótką listą składników, bez chemii i zbędnych konserwantów. 

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • 300 g ziemniaków, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g wędzonego sera, 
  • ½ pęczka koperku, 
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc., 
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania ciasta, 
  • sól do gotowania ziemniaków.

Jak zrobić przekąskę karpacką? 

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i lekko przestudź. Dodaj do nich śmietanę i masło. Ubij je tłuczkiem na puree. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz, a następnie posiekaj w średniej wielkości kostkę. Koperek drobno poszatkuj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

W dużej misce wymieszaj delikatnie puree ziemniaczane z koperkiem. Dopraw pieprzem. Następnie dodaj ser, a na końcu jajka. Uważaj, by nie zmiażdżyć kawałków jajek. 

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój je w 4-6 kwadratów. Zwiń brzegi w ruloniki, tworząc wewnątrz gniazdko. Do środka włóż po 2-3 łyżki nadzienia ziemniaczanego. 

Odkładaj ciasto francuskie z nadzieniem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-35 minut, do ładnego zrumienienia. 

Przekąski karpackie wyjmij i podawaj natychmiast, na gorąco. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL