Reklama
Reklama

To jednej z najsmaczniejszych włoskich makaronów. Na obiad zrób carbonarę

Wśród klasyków włoskiej kuchni, które warto umieć przygotować, niewątpliwie znajduje się carbonara. Czyli makaron z dodatkiem boczku, żółtka jaj i parmezanu. Danie jest prawdziwą bombą smaku, a jednocześnie jego przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli zrobisz je na obiad, rodzina z pewnością będzie zachwycona.

Włoska carbonara to jeden z najpopularniejszych wariantów pasty, czyli makaronu z sosem. Choć przepis na nią jest bardzo prosty, pewnych trudności może nastręczać zakup oryginalnych składników. Nie przejmuj się, znajdą się dla nich łatwo dostępne w Polsce zamienniki. Receptura carbonary może cię zaskoczyć - przyzwyczailiśmy się, że to makaron w sosie śmietanowym. Nic podobnego, w prawdziwej włoskiej carbonarze nie ma grama śmietany. Co nie zmienia faktu, że jest kremowa i po prostu przepyszna.  

Sprawdź także: Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Reklama

Przepis na włoską carbonarę 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • około 200 g spaghetti, 
  • 150 g guanciale lub boczku pancetta,  
  • 75 g sera Pecorino Romano, 
  • 3 jajka, 
  • świeżo zmielony, czarny pieprz (do smaku), 
  • sól (do gotowania makaronu).

Jak zrobić włoską carbonarę? 

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź. 

W międzyczasie pokrój mięso i wysmaż na suchej patelni. Guanciale i pancetta to włoskie specjały, które nie są dostępne we wszystkich polskich sklepach. Możesz zastąpić je wędzonym, surowym boczkiem wieprzowym. Użyj na tyle tłustego, by wytopił się z niego tłuszcz. Jeśli będzie go niewiele, możesz dodać odrobinę smalcu lub masła. 

Zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser. Pecorino Romano to także włoski klasyk, ale możesz zastąpić go np. tańszym i łatwiej dostępnym Grana Padano. 

Wbij do miski jajka. Dodaj do nich większość sera (odłóż trochę do oprószenia makaronu) i pieprz. Całość energicznie wymieszaj widelcem na kremowy sos.  

Gorące spaghetti przełóż na patelnię z boczkiem. Wymieszaj składniki tak, by boczek i tłuszcz oblepiły makaron. Wyłącz palnik pod gorącą patelnią. 

Wlej sos z jajek i parmezanu na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż sos się lekko zetnie i od razu przełóż carbonarę na talerze. Oprósz resztą startego sera. 

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Kotlety mielone robię z przepisu babci. Jeden dodatek sprawia, że są bardziej soczyste i miękkie

Korzenny aromat śni mi się po nocach. To ciasto na Boże Narodzenie to hit

W PRLu-były na każdej prywatce. Zrób z tego przepisu na andrzejki, goście będą zachwyceni

INTERIA.PL