To jednej z najsmaczniejszych włoskich makaronów. Na obiad zrób carbonarę
Wśród klasyków włoskiej kuchni, które warto umieć przygotować, niewątpliwie znajduje się carbonara. Czyli makaron z dodatkiem boczku, żółtka jaj i parmezanu. Danie jest prawdziwą bombą smaku, a jednocześnie jego przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli zrobisz je na obiad, rodzina z pewnością będzie zachwycona.
Włoska carbonara to jeden z najpopularniejszych wariantów pasty, czyli makaronu z sosem. Choć przepis na nią jest bardzo prosty, pewnych trudności może nastręczać zakup oryginalnych składników. Nie przejmuj się, znajdą się dla nich łatwo dostępne w Polsce zamienniki. Receptura carbonary może cię zaskoczyć - przyzwyczailiśmy się, że to makaron w sosie śmietanowym. Nic podobnego, w prawdziwej włoskiej carbonarze nie ma grama śmietany. Co nie zmienia faktu, że jest kremowa i po prostu przepyszna.
Sprawdź także: Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- około 200 g spaghetti,
- 150 g guanciale lub boczku pancetta,
- 75 g sera Pecorino Romano,
- 3 jajka,
- świeżo zmielony, czarny pieprz (do smaku),
- sól (do gotowania makaronu).
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
W międzyczasie pokrój mięso i wysmaż na suchej patelni. Guanciale i pancetta to włoskie specjały, które nie są dostępne we wszystkich polskich sklepach. Możesz zastąpić je wędzonym, surowym boczkiem wieprzowym. Użyj na tyle tłustego, by wytopił się z niego tłuszcz. Jeśli będzie go niewiele, możesz dodać odrobinę smalcu lub masła.
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser. Pecorino Romano to także włoski klasyk, ale możesz zastąpić go np. tańszym i łatwiej dostępnym Grana Padano.
Wbij do miski jajka. Dodaj do nich większość sera (odłóż trochę do oprószenia makaronu) i pieprz. Całość energicznie wymieszaj widelcem na kremowy sos.
Gorące spaghetti przełóż na patelnię z boczkiem. Wymieszaj składniki tak, by boczek i tłuszcz oblepiły makaron. Wyłącz palnik pod gorącą patelnią.
Wlej sos z jajek i parmezanu na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż sos się lekko zetnie i od razu przełóż carbonarę na talerze. Oprósz resztą startego sera.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kotlety mielone robię z przepisu babci. Jeden dodatek sprawia, że są bardziej soczyste i miękkie
Korzenny aromat śni mi się po nocach. To ciasto na Boże Narodzenie to hit
W PRLu-były na każdej prywatce. Zrób z tego przepisu na andrzejki, goście będą zachwyceni