Reklama
Reklama

Tort czekoladowy jak z bajki. Prosty przepis, a efekt spektakularny

Tort czekoladowy to bardzo klasyczne ciasto, które zje niemal każdy i które pasuje na wszystkie okazje. Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowanym i pracochłonnym wypiekiem. W najprostszej wersji przygotujesz go jednak szybko, z łatwością i z pełną gwarancją sukcesu.

Tort czekoladowy

Przepis na tort czekoladowy warto mieć w notesie kulinarnym, tym bardziej gdy jest prosty do zrobienia. W tym wydaniu torcik przełożony jest aksamitnym kremem z bitej śmietany i czekolady. Delikatny wypiek przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku przyjemny aromat czekolady i wiśni. Każdy blat ciasta nasączony jest wiśniówką, więc nie tylko wychodzi wilgotny, ale dodatkowo ma znacznie więcej, przyjemnego smaku. 

Tort czekoladowy - przepis

Składniki:

  • 3 jajka, 
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 75 ml oleju rzepakowego, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 3 łyżeczki kakao, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • sok z 1/2 cytryny,  
  • łyżeczka cukru trzcinowego, 
  • 50 ml wody, 
  • 50 ml wiśniówki, 
  • 500 ml śmietany kremówki (30%) - mocno schłodzonej, 
  • cukier puder (do smaku), 
  • 100 g czekolady deserowej, 
  • łyżeczka żelatyny, 
  • 50 ml mleka. 

Sposób wykonania: 

Utrzyj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Gdy po kilku minutach uzyskasz jasną, puszystą masę, cienką strużką wlej do niej olej (nie przerywając ubijania). Do masy jajecznej przesiej przez sitko mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj krótko szpatułą - do połączenia składników.

Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 30-40 minut - do "suchego patyczka". Odstaw upieczone ciasto do całkowitego ostudzenia.

Przekrój ostudzone ciasto nożem na 3 blaty. Z górnego odkrój wypukłą część i drobno ją pokrusz. Blaty ciasta skrop ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny, cukru trzcinowego i wiśniówki.

Rozpuść pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Resztę śmietany ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku cukrem pudrem. 

Rozpuść w ciepłym mleku żelatynę. Wymieszaj ją z 2 łyżkami ubitej śmietany. Tak "zahartowaną" połącz z resztą śmietany. Następnie stopniowo wlej do śmietany przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Podczas wlewania mieszaj mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką.

Przełóż blaty tortu masą czekoladową. Posmaruj je także cienko z wierzchu i oprósz pokruszonym ciastem. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj wedle uznania.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | torty | desery | słodycze | Boże Narodzenie | impreza