Tort czekoladowy jak z bajki. Prosty przepis, a efekt spektakularny
Tort czekoladowy to bardzo klasyczne ciasto, które zje niemal każdy i które pasuje na wszystkie okazje. Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowanym i pracochłonnym wypiekiem. W najprostszej wersji przygotujesz go jednak szybko, z łatwością i z pełną gwarancją sukcesu.
Przepis na tort czekoladowy warto mieć w notesie kulinarnym, tym bardziej gdy jest prosty do zrobienia. W tym wydaniu torcik przełożony jest aksamitnym kremem z bitej śmietany i czekolady. Delikatny wypiek przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku przyjemny aromat czekolady i wiśni. Każdy blat ciasta nasączony jest wiśniówką, więc nie tylko wychodzi wilgotny, ale dodatkowo ma znacznie więcej, przyjemnego smaku.
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 g drobnego cukru,
- 75 ml oleju rzepakowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- 50 ml wody,
- 50 ml wiśniówki,
- 500 ml śmietany kremówki (30%) - mocno schłodzonej,
- cukier puder (do smaku),
- 100 g czekolady deserowej,
- łyżeczka żelatyny,
- 50 ml mleka.
Sposób wykonania:
Utrzyj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Gdy po kilku minutach uzyskasz jasną, puszystą masę, cienką strużką wlej do niej olej (nie przerywając ubijania). Do masy jajecznej przesiej przez sitko mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj krótko szpatułą - do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 30-40 minut - do "suchego patyczka". Odstaw upieczone ciasto do całkowitego ostudzenia.
Przekrój ostudzone ciasto nożem na 3 blaty. Z górnego odkrój wypukłą część i drobno ją pokrusz. Blaty ciasta skrop ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny, cukru trzcinowego i wiśniówki.
Rozpuść pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Resztę śmietany ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku cukrem pudrem.
Rozpuść w ciepłym mleku żelatynę. Wymieszaj ją z 2 łyżkami ubitej śmietany. Tak "zahartowaną" połącz z resztą śmietany. Następnie stopniowo wlej do śmietany przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Podczas wlewania mieszaj mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką.
Przełóż blaty tortu masą czekoladową. Posmaruj je także cienko z wierzchu i oprósz pokruszonym ciastem. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj wedle uznania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej
Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis