Tort czekoladowy jak z bajki. Prosty przepis, a efekt spektakularny
Tort czekoladowy to bardzo klasyczne ciasto, które zje niemal każdy i które pasuje na wszystkie okazje. Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowanym i pracochłonnym wypiekiem. W najprostszej wersji przygotujesz go jednak szybko, z łatwością i z pełną gwarancją sukcesu.
Przepis na tort czekoladowy warto mieć w notesie kulinarnym, tym bardziej gdy jest prosty do zrobienia. W tym wydaniu torcik przełożony jest aksamitnym kremem z bitej śmietany i czekolady. Delikatny wypiek przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku przyjemny aromat czekolady i wiśni. Każdy blat ciasta nasączony jest wiśniówką, więc nie tylko wychodzi wilgotny, ale dodatkowo ma znacznie więcej, przyjemnego smaku.
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 g drobnego cukru,
- 75 ml oleju rzepakowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- 50 ml wody,
- 50 ml wiśniówki,
- 500 ml śmietany kremówki (30%) - mocno schłodzonej,
- cukier puder (do smaku),
- 100 g czekolady deserowej,
- łyżeczka żelatyny,
- 50 ml mleka.
Sposób wykonania:
Utrzyj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Gdy po kilku minutach uzyskasz jasną, puszystą masę, cienką strużką wlej do niej olej (nie przerywając ubijania). Do masy jajecznej przesiej przez sitko mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj krótko szpatułą - do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 30-40 minut - do "suchego patyczka". Odstaw upieczone ciasto do całkowitego ostudzenia.
Przekrój ostudzone ciasto nożem na 3 blaty. Z górnego odkrój wypukłą część i drobno ją pokrusz. Blaty ciasta skrop ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny, cukru trzcinowego i wiśniówki.
Rozpuść pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Resztę śmietany ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku cukrem pudrem.
Rozpuść w ciepłym mleku żelatynę. Wymieszaj ją z 2 łyżkami ubitej śmietany. Tak "zahartowaną" połącz z resztą śmietany. Następnie stopniowo wlej do śmietany przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Podczas wlewania mieszaj mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką.
Przełóż blaty tortu masą czekoladową. Posmaruj je także cienko z wierzchu i oprósz pokruszonym ciastem. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj wedle uznania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek