Tradycyjna rolada makowa z bakaliami. Upiecz ją na Boże Narodzenie
Przepisów na roladę makową jest wiele, w poniższym artykule znajdziesz tradycyjną recepturę, która zasmakuje miłośnikom tradycyjnych smaków. Maślane ciasto drożdżowe oraz duża ilość bakali to sposób na to, aby ten wigilijny przysmak smakował wyśmienicie. Na pewno z chęcią, każdy sięgnie po następny kawałek.
Rolada makowa wypełniona bakaliami to deser, który większość z nas przygotowuje tylko raz w roku. Dlatego, warto włożyć nieco trudu i samodzielnie przygotować masę makową. Oprócz niej podstawą jest oczywiście puszyste ciasto drożdżowe o lekko maślanym smaku. Świetnie komponuje się z nadzieniem z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej, dodaj do niego również nieco ekstraktu migdałowego, będzie smakować jeszcze lepiej. Taki wypiek zrobi furorę na bożonarodzeniowym stole.
Do przygotowania ciasta na roladę makową, będziesz potrzebować:
- 210 g mąki pszennej,
- 70 ml letniego mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 60 g roztopionego masła,
- 2 żółtka jaj,
- 1 łyżeczka drożdży instant,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Składniki na nadzienie makowe:
- 120 g maku,
- 50 g rodzynek,
- 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki mąki migdałowej lub mielonych migdałów,
- 1 białko jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- skórka z 1 pomarańczy.
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- mak do posypania.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski wlej mleko i dodaj cukier, szczyptę soli i drożdże. Dokładnie wymieszaj całość drewnianą lub silikonową łyżką. Dołóż żółtka, ekstrakt waniliowy i roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie się formować. Przełóż masę na powierzchnię i ugniataj w dłoniach przez ok. 5 minut, aż będzie gładka i błyszcząca. Jeśli będzie zbyt klejąca się, dołóż łyżeczkę mąki.
Umieść ciasto w misce i przykryj ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie makowe. Mak wsyp do rondla, zalej obficie wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj go na wolnym ogniu przez 40 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia, odcedź i opłucz na drobnym sicie pod zimną wodą. Odcedź jak najdokładniej.
Wsyp mak do blendera i miksuj przez ok. 10 minut, często zdrapując mak ze ścianek.
W rondlu rozpuść masło, miód i cukier. Dodaj mak, rodzynki, oba rodzaje skórek pomarańczowych i ekstrakt migdałowy. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do masy makowej mielone migdały. Następnie ubij białko na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją do nadzienia. Odstaw.
Złóż roladę makową. Ciasto umieść na lekko podsypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 4-5 mm. Rozsmaruj na nim masę makową, pozostawiając ok. 2 cm wolnych brzegów. Zwiń całość w rulon, wkładając końce pod spód.
Owiń luźno makowiec papierem pergaminowym. Przenieś roladę do blachy do pieczenia i odstaw na 45 minut.
Wstaw roladę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut. Wyjmij i odstaw na 5 minut przed usunięciem papieru. Następnie ostudź całość na kratce.
Przygotuj lukier. Cukier puder rozprowadź w soku cytrynowym do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Rozsmaruj ją równomiernie na zimnej już roladzie. Posyp całość makiem.
Roladę makową podawaj po zastygnięciu lukru. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty
Śledziki wigilijne na słodko. Dwa proste składniki zupełnie zmieniają smak
Sałatka Milionera będzie hitem na świątecznym stole. Lepiej zrób z podwójnej porcji