Reklama
Reklama

Tradycyjna rolada makowa z bakaliami. Upiecz ją na Boże Narodzenie

Przepisów na roladę makową jest wiele, w poniższym artykule znajdziesz tradycyjną recepturę, która zasmakuje miłośnikom tradycyjnych smaków. Maślane ciasto drożdżowe oraz duża ilość bakali to sposób na to, aby ten wigilijny przysmak smakował wyśmienicie. Na pewno z chęcią, każdy sięgnie po następny kawałek.

Rolada makowa wypełniona bakaliami to deser, który większość z nas przygotowuje tylko raz w roku. Dlatego, warto włożyć nieco trudu i samodzielnie przygotować masę makową. Oprócz niej podstawą jest oczywiście puszyste ciasto drożdżowe o lekko maślanym smaku. Świetnie komponuje się z nadzieniem z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej, dodaj do niego również nieco ekstraktu migdałowego, będzie smakować jeszcze lepiej. Taki wypiek zrobi furorę na bożonarodzeniowym stole. 

Sprawdź także: Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu

Reklama

Przepis na roladę makową 

Do przygotowania ciasta na roladę makową, będziesz potrzebować: 

  • 210 g mąki pszennej,
  • 70 ml letniego mleka,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 60 g roztopionego masła, 
  • 2 żółtka jaj, 
  • 1 łyżeczka drożdży instant, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szczypta soli.

Składniki na nadzienie makowe: 

  • 120 g maku, 
  • 50 g rodzynek, 
  • 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki mąki migdałowej lub mielonych migdałów, 
  • 1 białko jajka, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, 
  • skórka z 1 pomarańczy. 

Składniki na lukier: 

  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżka soku cytrynowego, 
  • mak do posypania. 

Jak zrobić roladę makową?

Przygotuj ciasto. Do dużej miski wlej mleko i dodaj cukier, szczyptę soli i drożdże. Dokładnie wymieszaj całość drewnianą lub silikonową łyżką. Dołóż żółtka, ekstrakt waniliowy i roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. 

Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie się formować. Przełóż masę na powierzchnię i ugniataj w dłoniach przez ok. 5 minut, aż będzie gładka i błyszcząca. Jeśli będzie zbyt klejąca się, dołóż łyżeczkę mąki. 

Umieść ciasto w misce i przykryj ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości. 

Przygotuj nadzienie makowe. Mak wsyp do rondla, zalej obficie wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj go na wolnym ogniu przez 40 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia, odcedź i opłucz na drobnym sicie pod zimną wodą. Odcedź jak najdokładniej. 

Wsyp mak do blendera i miksuj przez ok. 10 minut, często zdrapując mak ze ścianek. 

W rondlu rozpuść masło, miód i cukier. Dodaj mak, rodzynki, oba rodzaje skórek pomarańczowych i ekstrakt migdałowy. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Dodaj do masy makowej mielone migdały. Następnie ubij białko na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją do nadzienia. Odstaw. 

Złóż roladę makową. Ciasto umieść na lekko podsypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 4-5 mm. Rozsmaruj na nim masę makową, pozostawiając ok. 2 cm wolnych brzegów. Zwiń całość w rulon, wkładając końce pod spód. 

Owiń luźno makowiec papierem pergaminowym. Przenieś roladę do blachy do pieczenia i odstaw na 45 minut. 

Wstaw roladę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut. Wyjmij i odstaw na 5 minut przed usunięciem papieru. Następnie ostudź całość na kratce. 

Przygotuj lukier. Cukier puder rozprowadź w soku cytrynowym do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Rozsmaruj ją równomiernie na zimnej już roladzie. Posyp całość makiem. 

Roladę makową podawaj po zastygnięciu lukru. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty

Śledziki wigilijne na słodko. Dwa proste składniki zupełnie zmieniają smak

Sałatka Milionera będzie hitem na świątecznym stole. Lepiej zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Boże Narodzenie