Reklama
Reklama

Tradycyjna zupa grochowa. Sycąca i pyszna jak u babci

To zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Zajadają się nią rodacy, ale też turyści, poznający polskie smaki. Najlepiej smakuje grochówka jak z przepisu babci. Z dawnej, sprawdzonej receptury zawsze wychodziła pożywna, pachnąca i bardzo smaczna. Odkryj przepis na ten szlagier PRL-u.

Zupa grochowa według przepisu babci gościła na wielu rodzinnych spotkaniach, dlatego nie tylko świetnie się kojarzy, ale też pysznie smakuje. Postaw na klasyczną, polską kuchnię i nakarm bliskich tym sycącym daniem.

Jaki groch jest najlepszy do grochówki?

Do przygotowania tradycyjnej grochówki możesz użyć grochu niełuskanego lub łuskanego (w postaci połówek groszku). Jeśli nie wiesz, jaki groch jest najlepszy do grochówki, to polecamy wybrać ten drugi. Niełuskany trzeba długo namaczać - minimum 12 godzin, a najczęściej całą noc. Do grochówki lepiej kupić groch łuskany, który krócej się namacza i jest mniej problematyczny w użyciu. 

Zupa grochowa - przepis babci

Składniki:

  • 250 g łuskanego grochu w połówkach, 
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka, 
  • kawałek selera, 
  • 2 ziela angielskie, 
  • 2 liście laurowe, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 300 g boczku wędzonego wieprzowego, 
  • sól do smaku, 
  • odrobina oleju, 
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób wykonania:

Groch namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez minimum 2 godziny. Odcedź. 

Marchew, pietruszkę i seler obierz. Przełóż do garnka i zalej je wodą (około 1,5 litra). Wsyp sporą ilość soli, wrzuć liście laurowe i ziela angielskie. Przełóż też groch. Gotuj około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy je wyłóż, pokrój w kostkę marchew i pietruszkę. Przełóż ponownie do garnka z zupą. 

Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Na odrobinie oleju całość podsmaż, a następnie przełóż do garnka. Gotuj dalej około 20 minut. 

Pozostały tłuszcz na patelni podgrzej. Dodaj mąkę pszenną i zrób zasmażkę. Dodaj ją do zupy. Dopraw grochówkę solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. 

Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska