Reklama
Reklama

Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły

Jeśli nie wiesz, co zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, zazwyczaj decydujesz się na kanapki. Warto jednak poświęcić nieco czasu, aby przygotować zdrowy lunch, który nasyci cię na długie godziny, a w dodatku dostarczy mnóstwo witamin, minerałów, białka i błonnika. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić sałatkę z komosą ryżową.

Sałatka tabbouleh jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Orzeźwiająca, świeża, lekka sałatka z komosą ryżową zaskoczy gości na grillu, ale też sprawdzi się jako lekka kolacja lub przekąska do pracy. Świetnie smakuje na zimno, dlatego nie będziesz musiał szukać mikrofalówki, aby ją podgrzać. 

Sprawdź także: Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad

Przepis na sałatka z komosą ryżową

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na sałatkę z komosą ryżową. Może ona stanowić świetny dodatek do pieczonej, smażonej lub grillowanej piersi z kurczaka, lub ryby - są one bogate w białko, dzięki czemu dłużej będziesz czuć się syty. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, możesz usmażyć tofu na patelni, również będzie doskoanle  pasowało. 

Składniki:

  • 250 g surowej komosy ryżowej,
  • 500 ml wody, 
  • 500 g pomidorków koktajlowych,  
  • 1 duży zielony ogórek,  
  • 1 duża czerwona cebula, 
  • natka pietruszki,  
  • 30 ml oliwy z oliwek,  
  • 60 ml soku z cytryny,  
  • sól i pieprz do smaku.  

Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową?

Do większego garnka wlej wodę, dodaj sól i potem komosę ryżową. Gotuj, aż komosa ryżowa wchłonie całą wodę i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy komosa ryżowa będzie się gotować, umyj pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulkę.  

Pokrój warzywa na drobne kawałki. Wrzuć wszystko do miski. W mniejszej miseczce umieść oliwę z oliwek, sok z cytryny, pół łyżeczki soli i wszystko dobrze wymieszaj. Kiedy komosa ryżowa się ugotuje, umieść ją w większej misce, dodaj mieszankę z oliwą, a także pokrojone wcześniej warzywa.  

Posiekaj na drobno pietruszkę i wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko ponownie i dopraw sałatkę do smaku.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki