Reklama
Reklama

Ulubiony Przysmak Gości. Niepozorne kuleczki skrywają sycący farsz

Przysmak Gości to bardzo ciekawa propozycja przekąski imprezowej. Bliscy nie będą wiedzieć, co skrywa się w małej kuleczce z ciasta francuskiego. Dopiero po pierwszym kęsie poczują przepyszny farsz. Nikt nie musi wiedzieć, jak prosty był w przygotowaniu.

Co to jest Przysmak Gości?

Na talerzu Przysmak Gości prezentuje się bardzo ciekawie i intrygująco. Na pierwszy rzut oka trudno stwierdzić, co to za potrawa. Przysmak Gości to pyszna przekąska z mięsa mielonego, w którym skrywa się ciągnąca mozzarella. Całość jest gęsto opleciona ciastem francuskim, dzięki czemu danie jest przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Taka przystawka od razu zniknie z talerzy, dlatego najlepiej zawczasu przygotować podwójną porcję. 

Przysmak Gości - przepis

Składniki:

  • duży arkusz ciasta francuskiego,
  • 500 g mielonej wołowiny lub indyka,
  • 100 g mozzarelli w kawałku,
  • jajko w rozmiarze L lub XL,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej,
  • jajko do smarowania.

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mozzarellę pokrój w 18 kostek o boku ok. 5 mm. Z masy uformuj 18 kulek mięsnych. Lekko je spłaszcz, a w środek wkładaj po kawałku sera. Dobrze złącz mięso, by ser nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na cienkie paseczki o długości ok. 5-6 cm. Na blacie roboczym ułóż je w dość gęsty pióropusz o wspólnym środku w centrum. Na środek każdego takiego kwiatu kładź po jednym klopsiku. Owiń paseczkami mięso i dobrze zlep je na górze.

Przenieś klopsiki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch paseczków z ciasta francuskiego.

Wstaw przekąskę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz ją przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia ciasta i utraty surowizny mięsa. Przysmak gości zdejmuj łopatką i odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | mięso | ser