Reklama
Reklama

Ulubiony Przysmak Gości. Niepozorne kuleczki skrywają sycący farsz

Przysmak Gości to bardzo ciekawa propozycja przekąski imprezowej. Bliscy nie będą wiedzieć, co skrywa się w małej kuleczce z ciasta francuskiego. Dopiero po pierwszym kęsie poczują przepyszny farsz. Nikt nie musi wiedzieć, jak prosty był w przygotowaniu.

Co to jest Przysmak Gości?

Na talerzu Przysmak Gości prezentuje się bardzo ciekawie i intrygująco. Na pierwszy rzut oka trudno stwierdzić, co to za potrawa. Przysmak Gości to pyszna przekąska z mięsa mielonego, w którym skrywa się ciągnąca mozzarella. Całość jest gęsto opleciona ciastem francuskim, dzięki czemu danie jest przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Taka przystawka od razu zniknie z talerzy, dlatego najlepiej zawczasu przygotować podwójną porcję. 

Przysmak Gości - przepis

Składniki:

Reklama
  • duży arkusz ciasta francuskiego,
  • 500 g mielonej wołowiny lub indyka,
  • 100 g mozzarelli w kawałku,
  • jajko w rozmiarze L lub XL,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej,
  • jajko do smarowania.

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mozzarellę pokrój w 18 kostek o boku ok. 5 mm. Z masy uformuj 18 kulek mięsnych. Lekko je spłaszcz, a w środek wkładaj po kawałku sera. Dobrze złącz mięso, by ser nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na cienkie paseczki o długości ok. 5-6 cm. Na blacie roboczym ułóż je w dość gęsty pióropusz o wspólnym środku w centrum. Na środek każdego takiego kwiatu kładź po jednym klopsiku. Owiń paseczkami mięso i dobrze zlep je na górze.

Przenieś klopsiki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch paseczków z ciasta francuskiego.

Wstaw przekąskę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz ją przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia ciasta i utraty surowizny mięsa. Przysmak gości zdejmuj łopatką i odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | mięso | ser