Ulubiony Przysmak Gości. Niepozorne kuleczki skrywają sycący farsz
Przysmak Gości to bardzo ciekawa propozycja przekąski imprezowej. Bliscy nie będą wiedzieć, co skrywa się w małej kuleczce z ciasta francuskiego. Dopiero po pierwszym kęsie poczują przepyszny farsz. Nikt nie musi wiedzieć, jak prosty był w przygotowaniu.
Na talerzu Przysmak Gości prezentuje się bardzo ciekawie i intrygująco. Na pierwszy rzut oka trudno stwierdzić, co to za potrawa. Przysmak Gości to pyszna przekąska z mięsa mielonego, w którym skrywa się ciągnąca mozzarella. Całość jest gęsto opleciona ciastem francuskim, dzięki czemu danie jest przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Taka przystawka od razu zniknie z talerzy, dlatego najlepiej zawczasu przygotować podwójną porcję.
Składniki:
- duży arkusz ciasta francuskiego,
- 500 g mielonej wołowiny lub indyka,
- 100 g mozzarelli w kawałku,
- jajko w rozmiarze L lub XL,
- 50 g bułki tartej,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej,
- jajko do smarowania.
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mozzarellę pokrój w 18 kostek o boku ok. 5 mm. Z masy uformuj 18 kulek mięsnych. Lekko je spłaszcz, a w środek wkładaj po kawałku sera. Dobrze złącz mięso, by ser nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na cienkie paseczki o długości ok. 5-6 cm. Na blacie roboczym ułóż je w dość gęsty pióropusz o wspólnym środku w centrum. Na środek każdego takiego kwiatu kładź po jednym klopsiku. Owiń paseczkami mięso i dobrze zlep je na górze.
Przenieś klopsiki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch paseczków z ciasta francuskiego.
Wstaw przekąskę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz ją przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia ciasta i utraty surowizny mięsa. Przysmak gości zdejmuj łopatką i odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie
Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze
Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad