Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie
Kurczak w ziołowej marynacie jest nie tylko miękki, ale do tego aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako klasyczny obiad, w towarzystwie ziemniaków lub frytek i surówki ze świeżych warzyw.
To świetny przepis zwłaszcza wtedy, gdy szukasz prostego, szybkiego pomysłu na obiad. Wystarczy przygotować ziołową marynatę i to wszystko - ten kurczak zawsze się udaje.
- 600 g pałek lub udek z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżka musztardy chrzanowej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki rozmarynu suszonego,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
- odrobina lubczyku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
W misce wymieszaj oliwę, musztardę dijon, musztardę chrzanową i miód. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty. Wsyp wszystkie przyprawy: rozmaryn, tymianek, majeranek, natkę pietruszki, paprykę mieloną oraz opcjonalnie lubczyk. Popieprz. Dokładnie wymieszaj.
Kurczaka z każdej strony natrzyj solą. Dokładnie obtocz je w przyprawach. Przykryj i odstaw do lodówki na około 40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzanie góra-dół). Przełóż kurczaka w ziołowej marynacie do rękawa do pieczenia, zamknij po obu stronach i ułóż na blasze. Możesz wlać jeszcze trochę oliwy, ale nie jest to konieczne. Tuż przy końcach zrób ostrym nożem niewielkie nacięcie.
Piecz przez 40-50 minut, a następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 10–15 minut, aby skórka się zarumieniła.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata
Dodaję do ciasta drożdżowego. Jest delikatne jak puch i nie wysycha
Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne