Reklama
Reklama

Upiecz, gdy masz ochotę na szybki deser do kawy. Oto ciasto Prostaczek

​Prostaczek to, jak sama nazwa wskazuje, banalnie proste w wykonaniu ciasto, które jednocześnie cieszy pysznym smakiem. Zawdzięcza go suszonym owocom z dodatkiem rumu. Taki szybki przepis na ciasto, warto mieć pod ręką, gdy nabierzesz ochoty na coś słodkiego do kawy.

Jeżeli lubisz ciasta z dużą ilością bakalii oraz z wyraźnym posmakiem rumu, Prostaczek, będzie doskonałym wyborem. Z przygotowaniem tego łatwego przepisu poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Wśród składników znalazły się morele i rodzynki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych ulubionych suszonych owoców, np. fig, czy żurawiny, świetnie pasować będą tu także różne orzechy. Taki smakołyk świetnie sprawdzi się jako podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego

Reklama

Przepis na ciasto Prostaczek

Owoce do ciasta Prostaczek namaczane są w rumie, dlatego nie należy podawać go dzieciom. 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o długości 35 cm. 

Składniki: 

  • 6 jajek, 
  • 150 g drobnego cukru, 
  • 125 ml płynnego masła, 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 320 g mąki tortowej, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g suszonych moreli, 
  • 50 ml ciemnego rumu.

Jak zrobić ciasto Prostaczek?

Zalej rodzynki i drobno pokrojone morele (możesz też użyć innych owoców suszonych) rumem. Dopełnij naczynie letnią wodą - tak, by owoce znalazły się tuż pod powierzchnią płynu. Pozostaw na pół godziny (lub dłużej). 

Utrzyj całej jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz ją z płynnym, przestudzonym masłem, a następnie ze śmietaną. Wmieszaj w masę ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny. 

Przesiej do masy wymieszane produkty sypkie - mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj szpatułką - do połączenia składników. 

Wmieszaj w ciasto odcedzone owoce. 

Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 35 cm. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj.  

Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź na kratce.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Genialnie topi tłuszcz na brzuchu. Zrób i pij codziennie, oczyścisz też organizm

Te rybne klopsiki zachwycają smakiem. Mogłabym jeść je w każdy piątek

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta