Reklama
Reklama

Usmaż naleśniki, nafaszeruj je i pokrój na kawałki. Pyszne roladki naleśnikowe na imprezę

Podstawą tej pysznej, imprezowej przekąski są naleśniki, powinny być elastyczne i nie pękać. Zrób je według naszego przepisu, a następnie nafaszeruj je pieczarkowo-cebulowym farszem z dodatkiem żółtego sera. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, możesz także serwować ją na zimno. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych w karnawale.

Roladki naleśnikowe to szybka i prosta przekąska, która świetnie prezentuje się na świątecznym stole, ale też na talerzu przed serialowym maratonem. Delikatne, cienkie naleśniki wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek, cebuli i żółtego sera tworzą pyszne połączenie, które rozpływa się w ustach. Całość podkręca aromatyczny sos pomidorowy. Roladki możesz serwować na ciepło lub na zimno, solo lub z ulubionym dipem - w każdej formie znikają równie szybko, więc od razu przygotuj podwójną porcję. 

Sprawdź także: Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Przepis na roladki naleśnikowe 

Naleśniki: 

  • 170 g mąki pszennej, 
  • 250 ml mleka, 
  • 125 ml wody gazowanej, 
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła, 
  • czarny sezam lub czarnuszka do posypania.

Farsz: 

  • 250 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • sól, pieprz czarny, 
  • 1 łyżka masła lub oleju. 

Sos: 

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • sól, czarny pieprz, cukier.

Jak zrobić roladki naleśnikowe? 

Zrób sos. W garnku rozgrzej olej, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj do uzyskania złotego koloru i ładnego zapachu. Wrzuć pomidory, wymieszaj, dopraw solą, czarnym pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano. Gotuj na średnim ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i trzymaj jeszcze ok. 20 minut. Odstaw sos do ostygnięcia.  

Zrób naleśniki. Do miski wbij jajko i roztrzep, następnie dodaj mleko, wodę, sól, olej i przesianą mąkę. Zmiksuj lub wymieszaj, po czym odstaw na 20-30 minut. Na mocno rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki, aby ładnie zarumieniły się z dwóch stron. Przykryj je pokrywką lub talerzem, aby nie wystygły. 

Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę lub półplasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę, a gdy zmięknie i będzie błyszcząca, dorzuć pieczarki i smaż, aż nadmiar wody odparuje. Dopiero wtedy dopraw je solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą ziołowego pieprzu. Odstaw pieczarki do ostygnięcia. Na jarzynowej tarce zetrzyj żółty ser.  

Na całej powierzchni każdego naleśnika rozsmaruj łyżkę sosu pomidorowego. Następnie ułóż porcję farszu, posyp startym serem i zawiń ciasną roladkę. Pokrój każdą roladkę na paski (ok.4-5 cm). Na patelni rozgrzej olej i obsmaż każdą mini roladkę na złoty kolor. Aby przyspieszyć pracę możesz podpiec przekąski w piekarniku. Na koniec posyp roladki naleśnikowe czarnuszką lub czarnym sezamem. Możesz podawać na ciepło lub zimno, serwując z czosnkowym bądź pomidorowym sosem, a nawet sałatką z kolorowych warzyw. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekonomiczna sałatka na odchudzanie. Solidna porcja białka syci na długo i nie pozwala podjadać

Same proste składniki, a efekt jest świetny. Ta sałatka będzie hitem imprezy

Wyjątkowe pączki zamojskie. Nikt nie przewidzi, co skrywają w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski