Usmaż naleśniki, nafaszeruj je i pokrój na kawałki. Pyszne roladki naleśnikowe na imprezę
Podstawą tej pysznej, imprezowej przekąski są naleśniki, powinny być elastyczne i nie pękać. Zrób je według naszego przepisu, a następnie nafaszeruj je pieczarkowo-cebulowym farszem z dodatkiem żółtego sera. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, możesz także serwować ją na zimno. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych w karnawale.
Roladki naleśnikowe to szybka i prosta przekąska, która świetnie prezentuje się na świątecznym stole, ale też na talerzu przed serialowym maratonem. Delikatne, cienkie naleśniki wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek, cebuli i żółtego sera tworzą pyszne połączenie, które rozpływa się w ustach. Całość podkręca aromatyczny sos pomidorowy. Roladki możesz serwować na ciepło lub na zimno, solo lub z ulubionym dipem - w każdej formie znikają równie szybko, więc od razu przygotuj podwójną porcję.
Sprawdź także: Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę
Naleśniki:
- 170 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 125 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła,
- czarny sezam lub czarnuszka do posypania.
Farsz:
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- sól, pieprz czarny,
- 1 łyżka masła lub oleju.
Sos:
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka oliwy lub oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól, czarny pieprz, cukier.
Zrób sos. W garnku rozgrzej olej, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj do uzyskania złotego koloru i ładnego zapachu. Wrzuć pomidory, wymieszaj, dopraw solą, czarnym pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano. Gotuj na średnim ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i trzymaj jeszcze ok. 20 minut. Odstaw sos do ostygnięcia.
Zrób naleśniki. Do miski wbij jajko i roztrzep, następnie dodaj mleko, wodę, sól, olej i przesianą mąkę. Zmiksuj lub wymieszaj, po czym odstaw na 20-30 minut. Na mocno rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki, aby ładnie zarumieniły się z dwóch stron. Przykryj je pokrywką lub talerzem, aby nie wystygły.
Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę lub półplasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę, a gdy zmięknie i będzie błyszcząca, dorzuć pieczarki i smaż, aż nadmiar wody odparuje. Dopiero wtedy dopraw je solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą ziołowego pieprzu. Odstaw pieczarki do ostygnięcia. Na jarzynowej tarce zetrzyj żółty ser.
Na całej powierzchni każdego naleśnika rozsmaruj łyżkę sosu pomidorowego. Następnie ułóż porcję farszu, posyp startym serem i zawiń ciasną roladkę. Pokrój każdą roladkę na paski (ok.4-5 cm). Na patelni rozgrzej olej i obsmaż każdą mini roladkę na złoty kolor. Aby przyspieszyć pracę możesz podpiec przekąski w piekarniku. Na koniec posyp roladki naleśnikowe czarnuszką lub czarnym sezamem. Możesz podawać na ciepło lub zimno, serwując z czosnkowym bądź pomidorowym sosem, a nawet sałatką z kolorowych warzyw.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie