Reklama
Reklama

W Niemczech podają na świąteczny obiad. To wyjątkowo dobre i zdrowe mięso

Podczas przedświątecznych przygotowań większość osób skupia się przede wszystkim na tym, co poda na wigilijnym stole. Jeśli jednak w tym roku goście mają odwiedzić cię w pierwsze lub drugie święto Bożego Narodzenia, warto przygotować dla nich coś specjalnego. Pieczona gęś na święta to eleganckie danie, które idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad.

Chcesz przygotować pieczoną gęś na święta, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Spokojnie, chociaż potrawa ta wydaje się skomplikowana, wystarczy pamiętać jedynie o kilku zasadach, aby wyszła idealnie. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak ją przygotować, oraz sprawdzimy, dlaczego warto jeść gęsinę.   

Niemcy podają na święta, my nie doceniamy 

Gęsina to mięso, które kojarzy się przede wszystkim z listopadowym Narodowym Świętem Niepodległości. Jednak równie dobrze sprawdzi się podczas bożonarodzeniowego obiadu w rodzinnym gronie. Nie wszyscy wiedzą o tym, że Polska jest jednym z największych producentem gęsiny w Unii Europejskiej, a mimo to dość rzadko gości na naszych talerzach. Większość trafia na rynek niemiecki. Nasi zachodni sąsiedzi, z chęcią serwują gęś na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Niemcy najczęściej przyrządzają ją z dodatkiem jabłek i kasztanów. Między innymi podają ją w towarzystwie klöße, czyli rodzaju gotowanych klusek, oraz rotkohl, kapusty czerwonej.  

Reklama

Dlaczego warto jeść gęsinę? 

Mięso gęsi zawiera oczywiście cenne dla organizmu białko, które buduje wszystkie komórki i tkanki organizmu. Ponadto proteiny odpowiadają regenerację mięśni oraz za stan skóry, włosów i paznokci. Produkty zawierające sporą ilość białka świetnie sycą, dlatego po ich zjedzeniu zmniejsza się chęć na podjadanie. 

W mięsie gęsi obecne są również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia, pomagają zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu i zdrowie serca. Pozytywnie działają również na układ nerwowy, wspierając pracę mózgu. Nie brakuje w nim również witaminy A, które wspiera zdrowie oczu i działa antyoksydacyjnie. Natomiast witaminy z grupy B pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, mięśniowy, oraz liczne procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Gęsina jest także źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi oraz magnezu, wspierającego pracę serca, mózgu i mięśni. Natomiast zawarty tu cynk poprawia odporność oraz dba o piękną skórę, włosy i paznokcie, a żelazo zmniejsza ryzyko anemii.  

Sprawdź także: Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste

Pieczona gęś na święta - przepis 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4-5 kg gęś, 
  • 4 łyżeczki majeranku,  
  • 2 łyżeczki rozmarynu, 
  • 2 łyżeczki tymianku,  
  • 1 łyżeczka jałowca, 
  • sól i pieprz,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka wody.

Składniki na nadzienie:  

  • 2-3 jabłka,  
  • 3 ząbki czosnku, 
  • kawałek imbiru,  
  • kilka gałązek świeżego tymianku,  
  • kilka goździków,  
  • 2-3 laski cynamonu,  
  • 2 łyżki miodu,  
  • 2 łyżki oleju,  
  • sól do smaku.  

Przygotowanie: 

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki, skórkę zostaw. Kilka kawałków jabłka, czosnku, imbiru i goździków odłóż na później. Do reszty jabłek dodaj pozostały obrany czosnek, plastry imbiru, gałązki tymianku, goździki, laskę cynamonu, olej i miód, oraz trochę soli do smaku. Wszystko wymieszaj i nafaszeruj gęś. 
  2. Do miski wsyp majeranek, rozmaryn, tymianek, jałowiec, nieco soli i pieprzu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i olej, wszystko wymieszaj. Taką mieszanką natrzyj gęś od zewnątrz.  
  3. Otwór zabezpiecz wykałaczkami, aby farsz nie wypadł.  
  4. Do brytfanny lub żeliwnej gęsiarki wlej wodę, dodaj rezsztę jabłek, czosnku, imbiru i goździków. Ułóż na nich gęś piersią do dołu.  
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz gęś przez ok. 4-5 godzin. Co jakiś czas podlewaj mięso wytopionym z niego tłuszczem.  

Gotowe danie świetnie będzie smakowało z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. Dobrze pasować będzie tu także czerowna kapusta, czy też surówką z buraczków. 

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl

Zobacz też:

Bez konserwantów i polepszaczy. Domowa szynka na święta ze starego przepisu

Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia

Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gęś | Boże Narodzenie