Reklama
Reklama

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza

W PRL-u była prawdziwym przysmakiem, który często pojawiał się na stołach w polskich domach. Przygotowywana z tanich składników i niezwykle zdrowa, syciła na długo. Dziś chętnie odświeżamy receptury sprzed kilkudziesięciu lat - i bardzo dobrze. Sprawdź, dlaczego warto jeść zupę ogonową regularnie.

Szukasz pomysłu na zdrową i sycącą zupę? Sięgnij do tradycyjnych receptur polskiej kuchni - poznaj przepis na wybitną w smaku zupę ogonową.

Zupa ogonowa - zapomniana zupa z PRL-u

Wiele osób dobrze pamięta ten smak z dzieciństwa - aromatyczny bulion z z ogona (wieprzowego lub wołowego) to coś, co w PRL-u pojawiało się na stołach regularnie. Dzisiaj widujemy ją niezwykle rzadko, stawiając na nowoczesne przepisy np. na zupy kremy czy ramen. A szkoda, bo takie klasyki polskiej kuchni są naprawdę wybitne. 

Kilkadziesiąt lat temu każdy składnik był bardzo cenny, dlatego gospodynie musiały popisywać się sprytem kulinarnym. Zupa ogonowa to więc pomysł na obiad pyszny i oszczędny, co przy dzisiejszych wysokich cenach także ma dla większości osób znaczenie. 

Reklama

Na szczęście współczesne gospodynie również bardzo chętnie gotują w duchu zero waste i ogonówka znów zaczyna powoli pojawiać się na stołach. I bardzo dobrze - choć jest robiona z tak podstawowych składników, jej wyjątkowy smak dorównuje daniom z najlepszych restauracji. 

Sprawdź także: Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Warto jeść, gdy masz problemy ze stawami, sercem i wysokim cukrem

Dlaczego warto jeść zupę ogonową?

Dlaczego warto jeść zupę ogonową? Nie chodzi tu jedynie o walory smakowe. Podstawą tej potrawy jest ogon bogaty w kolagen - składnik, który doskonale działa na zdrowe włosy, skórę oraz kondycję stawów. 

Ponadto znajdziemy w niej cały wachlarz aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedz zupę ogonową regularnie także, gdy jesteś osobą aktywną fizycznie - to jedno z dań, które zdecydowanie wesprze regenerację po intensywnym wysiłku. 

Nie bez znaczenia jest także to, że zupa ogonowa jest bardzo sycąca, dzięki czemu ograniczysz podjadanie i łatwiej będzie utrzymać ci prawidłową masę ciała. 

Ten aromatyczny wywar to jeden z dowodów na to, że proste, tradycyjne przepisy mogą doskonale działać na nasze zdrowie i zdecydowanie warto do nich sięgać.

Zupa ogonowa - przepis

Chcesz zrobić najlepszą zupę ogonową, która smakuje jak ta z czasów PRL-u? Oto sprawdzony przepis na to klasyczne danie kuchni polskiej.

Lista skladników:

  • 1 kg ogonów wołowych lub wieprzowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 4-5 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego),
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku (lub pół łyżeczki suszonego),
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz.

Obierz warzywa: ziemniaki, selera, pietruszkę i marchewkę. 

Grzyby namocz,

Umyj ogony, pokrój je na małe kawałki. Ugotuj je w 1.5 l lekko posolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.

Po około pół godziny włóż do wody również pokrojone warzywa i namoczone grzyby. 

Gotuj jeszcze przez pół godziny - aż warzywa będą miękkie. 

Cebulę drobno pokrój, podsmaż na maśle z dodatkiem sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej. Pod koniec smażenia dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wlej passatę pomidorową, dodaj zioła, duś przez kilka minut. 

Wywar przecedź, włóż do niego z powrotem kawałki mięsa, ziemniaki i marchewkę. 

Połącz wywar i zawartość patelni. Zagotuj, dopraw do smaku, dekoruj koperkiem, możesz także dodać kleks śmietany.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa