W tych kotletach nie ma grama mięsa. Chrupiące, pikantne, z kremową masą
Smażonym serem zajadamy się na wycieczkach do Czech czy Słowacji. Kojarzymy tę potrawę głównie z kuchnią naszych sąsiadów i rzadko kiedy przyrządzamy ją samodzielnie. Okazuje się, że jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Dlatego, jeśli chcemy przenieść smak czeskiej kuchni do naszego domu, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników. Smażony ser będzie idealnym pomysłem na obiad albo słoną przekąskę.
Smażony ser to popularne danie, które możemy kojarzyć głównie z kuchnią czeską. Okazuje się jednak, że dużą popularnością cieszy się wśród Słowaków. Jest to potrawa prosta i szybka do zrobienia, a wiele osób jest jej fanami.
Zanim jednak przejdziemy do przygotowania sycących kotletów, musimy pamiętać, że to, jaki ser wybierzemy, ma ogromne znaczenie. To właśnie od tego aspektu zależy smak oraz struktura potrawy. Pamiętajmy, że nie wszystkie sery nadają się do smażenia. Najlepszym wyborem będą te gatunki o wysokiej zawartości tłuszczu. Nadają się miękkie i półtwarde sery podpuszczkowe, dojrzewające. Używając ich, będziemy mieć pewność, że się roztopią po podgrzaniu. Wybierając się do sklepu, zwróć uwagę na takie sery, jak edamski, cheddar czy gouda. Doskonale nada się również klasyczna mozzarella w bloku.
Smażony ser w kuchni czeskiej podawany jest zwykle z frytkami, sosem tatarskim oraz surówką. Często dodaje się do niego również konfitury żurawinowej, która kwaśnością podkreśla smak potrawy. Warto mieć świadomość, że to nie jedyny sposób na jej podanie. Ma raczej uniwersalny smak i będzie doskonale pasowała jako zamiennik tradycyjnego burgera w popularnej kanapce. Jeśli chcemy przygotować z jej dodatkiem mniejszy posiłek, możemy przyrządzić do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, która będzie się dobrze komponować z sycącym serem.
Zobacz także: Dwie aromatyczne przyprawy podkręcają ich smak. Pierwszy raz zrobiłam kiszone śliwki w takim wydaniu
Składniki:
- 300 g mozzarelli w bloku,
- 4 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 10 łyżek bułki tartej,
- chili pieprz cayenne,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: olej do smażenia, pomidor, listki bazylii.
Sposób wykonania:
Na osobnych talerzach umieszczamy mąkę, jajka i bułkę tartą. Do jajek dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę pieprzu cayenne i roztrzepujemy widelcem. Mozzarellę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej.
Plastry mozzarelli obtaczamy po kolei w mące, jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Następnie kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron przez kilka minut, do przyrumienienia.
Smażony ser podajemy gorący, z pokrojonym w plastry pomidorem oraz ozdobiony listkami bazylii. Do tego dania idealnie nadają się świeże i lekkie surówki, dzięki którym danie nabierze charakteru.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni