Reklama
Reklama

W tym roku na Wielkanoc znów zrobię pistacjową paschę. Rodzina ją uwielbia

W poprzednim roku wypróbowałam i zakochaliśmy się. W tym roku na Wielkanoc znów zrobię pistacjową paschę. Rodzina ją absolutnie uwielbia. Pistacje przyjemnie chrupią, nadając tradycyjnej potrawie zupełnie inny wymiar. Spróbuj i zachwyć gości w czasie świąt.

Pascha tradycyjna - symbol Wielkanocy

Pascha to potrawa, którą tradycyjnie przygotowuje się na Wielkanoc. Traktowana jest ona jako deser, ciasto wielkanocne, które staje obok mazurka, babki czy sernika. Choć przysmak wywodzi się z Ukrainy, Rosji i Kościoła prawosławnego, to pojawia się także na stole katolików. Najczęściej spotkamy go we wschodnich regionach Polski. Ma on symbolizować zmartwychwstanie Chrystusa

Tradycyjną paschę przygotowuje się z twarogu lub z mleka, śmietany, masła. Do tego dodaje się żółtka kurzych jaj, cukier, nutę wanilii i bakalie. Ma ona formę ściętej piramidki, którą ozdabia się skórką pomarańczową i suszonymi owocami np. rodzynkami, żurawiną. W smaku deser ten jest bardzo słodki. 

Reklama

Sprawdź także: Pamiętamy o nim tylko w święta. Tymczasem świetnie reguluje trawienie i ułatwia zasypianie

Pascha pistacjowa - przepis

Pascha pistacjowa to jedna z najlepszych pasch, jakie będziesz mieć okazję spróbować. Z tego przepisu wychodzi niesamowicie kremowa, delikatna i aromatyczna. Wyjątkowego smaku nadaje im dodatek modnych pistacji, które świetnie dopełniają się ze smakiem twarogu. Orzechowe nuty potęgują migdały, a wszystko zostaje dopełnione suszonymi owocami. Prawdziwy ideał. Rodzina ją uwielbia. 

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 200 g masła, 
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 10 g cukru z wanilią, 
  • 5 żółtek, 
  • 1 szklanka migdałów, 
  • 2 łyżki kremu pistacjowego, 
  • 2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji,
  • skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 
  • garść suszonej żurawiny. 

Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dosyp wcześniej sparzone i posiekane skórki z cytrusów. Dokładnie wymieszaj. Masę cały czas ucieraj i zacznij stopniowo dodawać żółtka. Po chwili powinna stać się ponownie gładka. 

Do mieszanki masła i żółtek dodaj twaróg oraz krem pistacjowy. Całość ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Do tego wsyp posiekane migdały, 1 łyżkę posiekanych pistacji i suszoną żurawinę. Wymieszaj. 

Masę serową wyłóż na duże sitko wyłożone gazą. Pod sitkiem ustaw miskę. Ser nakryj gazą, a na wierzchu połóż talerz obciążony pełnym słoikiem. Tak przygotowaną konstrukcję umieść w lodówce na całą noc

Następnego dnia z sera delikatnie ściągnij gazę, a gotową paschę przełóż na talerz. Na koniec udekoruj ją pozostałymi posiekanymi pistacjami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza zupa meksykańska. Wychodzi naprawdę kremowa

Zakwas na żurek z przepisu mojej babci. Ta zupa przywołuje smak dzieciństwa

Sernik z rodzynkami z dodatkiem mleczka skondensowanego. Wychodzi obłędnie pyszny i kremowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | desery | ciasta