W tym roku na Wielkanoc znów zrobię pistacjową paschę. Rodzina ją uwielbia
W poprzednim roku wypróbowałam i zakochaliśmy się. W tym roku na Wielkanoc znów zrobię pistacjową paschę. Rodzina ją absolutnie uwielbia. Pistacje przyjemnie chrupią, nadając tradycyjnej potrawie zupełnie inny wymiar. Spróbuj i zachwyć gości w czasie świąt.
Pascha to potrawa, którą tradycyjnie przygotowuje się na Wielkanoc. Traktowana jest ona jako deser, ciasto wielkanocne, które staje obok mazurka, babki czy sernika. Choć przysmak wywodzi się z Ukrainy, Rosji i Kościoła prawosławnego, to pojawia się także na stole katolików. Najczęściej spotkamy go we wschodnich regionach Polski. Ma on symbolizować zmartwychwstanie Chrystusa.
Tradycyjną paschę przygotowuje się z twarogu lub z mleka, śmietany, masła. Do tego dodaje się żółtka kurzych jaj, cukier, nutę wanilii i bakalie. Ma ona formę ściętej piramidki, którą ozdabia się skórką pomarańczową i suszonymi owocami np. rodzynkami, żurawiną. W smaku deser ten jest bardzo słodki.
Pascha pistacjowa to jedna z najlepszych pasch, jakie będziesz mieć okazję spróbować. Z tego przepisu wychodzi niesamowicie kremowa, delikatna i aromatyczna. Wyjątkowego smaku nadaje im dodatek modnych pistacji, które świetnie dopełniają się ze smakiem twarogu. Orzechowe nuty potęgują migdały, a wszystko zostaje dopełnione suszonymi owocami. Prawdziwy ideał. Rodzina ją uwielbia.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 10 g cukru z wanilią,
- 5 żółtek,
- 1 szklanka migdałów,
- 2 łyżki kremu pistacjowego,
- 2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji,
- skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy,
- garść suszonej żurawiny.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dosyp wcześniej sparzone i posiekane skórki z cytrusów. Dokładnie wymieszaj. Masę cały czas ucieraj i zacznij stopniowo dodawać żółtka. Po chwili powinna stać się ponownie gładka.
Do mieszanki masła i żółtek dodaj twaróg oraz krem pistacjowy. Całość ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Do tego wsyp posiekane migdały, 1 łyżkę posiekanych pistacji i suszoną żurawinę. Wymieszaj.
Masę serową wyłóż na duże sitko wyłożone gazą. Pod sitkiem ustaw miskę. Ser nakryj gazą, a na wierzchu połóż talerz obciążony pełnym słoikiem. Tak przygotowaną konstrukcję umieść w lodówce na całą noc.
Następnego dnia z sera delikatnie ściągnij gazę, a gotową paschę przełóż na talerz. Na koniec udekoruj ją pozostałymi posiekanymi pistacjami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza zupa meksykańska. Wychodzi naprawdę kremowa
Zakwas na żurek z przepisu mojej babci. Ta zupa przywołuje smak dzieciństwa
Sernik z rodzynkami z dodatkiem mleczka skondensowanego. Wychodzi obłędnie pyszny i kremowy