Warzywne kulki mocy. Tak dobre i sycące, że migiem znikają z półmiska
Do wieczornego seansu filmowego lubisz sięgać po słone przekąski? Ale jednocześnie starasz się trzymać linię, lub zrzucić nadprogramowe kilogramy? Mamy dla ciebie pyszne i zdrowe rozwiązanie. Podpowiemy ci, jak zrobić zdrowe kąski warzywne, które z powodzeniem zastąpią niezdrowe chipsy i paluszki.
Podczas odchudzania liczy się nie tylko ilość spożywanych kalorii, ale i wartości odżywcze produktów, które lądują na talerzu. Warto wybierać żywność wysoko odżywczą, czyli zawierające niezbędne organizmowi białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze, a także witaminy i minerały. Sporo z nich mogą dostarczyć ci warzywa. Sprawdź, jak zrobić zdrowe kąski warzywne, oraz jakie mają właściwości prozdrowotne.
Sprawdź także: Dlaczego ogórki szklarniowe są pakowane w folię? Powód nie jest oczywisty
Bazą zdrowych kąsków warzywnych jest ugotowana ciecierzyca. Należy ona do strączków, które są bogate w białko roślinne, odpowiada ono za sytość posiłków, a także jest substancją budulcową organizmu oraz wspiera między innymi prawidłową pracę mięśni. Ciecierzyca to także źródło błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, korzystnie działa na jelita, pomaga uniknąć zaparć, oraz zapewnia sytość. Pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Roślina ta zawiera witaminy z grupy B, które pomagają dbać o układ nerwowy, krążenia, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz wspierają procesy metaboliczne, oraz witaminę K, która wpływa na krzepliwość krwi. Obecne są tu także minerały: wapń, wzmacniający kości i zęby, żelazo, zapobiegające anemii, miedź, która wspiera odporność i potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Co więcej, ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie odpowiednia dla cukrzyków.
W kulkach mocy znajdują się także marchewka, która jest źródłem witaminy A, C i K, korzystnie wpływa na zdrowie oczu, a także działa przeciwutleniająco, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz ma właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kolejnym składnikiem są także brokuły, które zawierają mnóstwo błonnika, przeciwutleniaczy, oraz witaminy A, tych z grupy B, C, oraz K, a także minerały: magnez, wapń, potas, jod i żelazo.
Warzywne kąski zrobisz z prostych i tanich składników. Najlepiej smakować będą z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, świeżych ziół (bazylii, mięty, koperku czy szczypiorku), soku z cytryny, soli i pieprzu.
- 200 g gotowanej ciecierzycy,
- ½ brokuła,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g siemienia lnianego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta papryki słodkiej,
- szczypta chili,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Zacznij od ugotowania brokuła w osolonej wodzie do miękkości, włóż go do miski. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do masy, dorzuć także posiekaną cebulę, natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć zmiksowane siemię lniane i przyprawy, wlej oliwę, wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem, piecz przez około pół h w 170 stopniach, grzanie góra-dół, aż nabiorą złotego koloru.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie