Reklama
Reklama

Wielkanocna potrawa dla wielbicieli mięs. Klops świąteczny krok po kroku

Klops świąteczny to tradycyjna potrawa wielkanocna, która musi pojawić się stole podczas niedzielnego śniadania. Całość jest miękka, soczysta i aromatyczna, z ciekawą nutą pomidorów i dodatkiem warzyw, które odświeżają to danie. Klops świetnie pasuje do świeżego pieczywa i domowych sosów - można go podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu jest potrawą niemal uniwersalną.

Co postawić na wielkanocnym stole oprócz jajek, białej kiełbasy, czy jarzynowych sałatek? Doskonale sprawdzi się także klops świąteczny. Do jego przygotowania będziesz potrzebować, jedynie kilku składników. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, paprykę zieloną, jajka, bułkę tartą i mleko. Smak dania urozmaici natka pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Gotową potrawę zaserwuj z gotowanym jajkiem. Jeśli jeszcze nigdy dotąd na Wielkanoc nie robiłeś klopsa świątecznego, teraz jest do tego doskonała okazja. 

Reklama

Sprawdź także: Aromatyczny żurek na święta. Jest sycący, więc wystarczy za cały obiad

Przepis na klops świąteczny 

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować dobrej jakości mięsa wieprzowego. Przyda się również keksówka, polecamy blachę o wymiarach 35x12 cm.

Składniki na świąteczny klops:  

  • 1 kg mielonej wieprzowiny, 
  • 1 cebula, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 200 g bułki tartej, 
  • 100 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • jajko do podania, 
  • świeża natka pietruszki do podania.

Jak zrobić klops świąteczny? 

Cebulę i zieloną paprykę bardzo drobno posiekaj. Możesz też użyć robota kuchennego. Podsmaż je krótko na patelni, by lekko zmiękły. Natkę pietruszki poszatkuj. Wszystkie składniki na klops świąteczny umieść w misce i dokładnie wymieszaj rękoma. 

Formę keksówkę o wymiarach 35x12 cm wysmaruj dobrze masłem. Umieść w niej masę mięsną, dobrze dociskając do brzegów. Wierzch wyrównaj szpatułką. Wstaw klopsa do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz go przez 90 minut. Gotowy wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut przed krojeniem 

Danie możesz podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem plasterków gotowanego jajka na wierzchu i ulubionymi sosami - chrzanowym czy czosnkowym. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku, pod przykryciem, by nie wysechł. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc