Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża
Wilgotna babka wielkanocna to jeden z najczęściej wyszukiwanych przed świętami przepisów. Tradycyjny polski wypiek wychodzi puszysty, miękki, ale - dzięki specjalnemu dodatkowi - także wyjątkowo mokry w środku. Jak zrobić babkę, która zachowuje świeżość na dłużej?
Co rok, na święta, marzy nam się wilgotna babka wielkanocna. Niestety, nie zawsze udaje się osiągnąć ten efekt. Babka często staje się coraz bardziej sucha, szczególnie z każdym kolejnym dniem po świętach. Niezawodnym patentem na długotrwałą świeżość ciasta jest dodanie do masy nieco... marchewek czy dyni. Ale jak to? Wielkanocna babka z warzywami? Nie martw się, ich smak będzie niemal niewyczuwalny, a nada ciastu piękny kolor. Tę wilgotną babkę wielkanocną zrobisz na bazie purée z dyni. Choć trudno nabyć wiosną świeże warzywo, to bez problemu kupisz gotowy słoiczek z purée.
Składniki:
- 150 g masła,
- 200 g drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 125 ml maślanki,
- 200 g purée z dyni,
- 450 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka wody,
- 85 g cukru pudru.
Sposób wykonania:
Przygotuj purée z dyni, najlepiej hokkaido. Pokrój dynię na kawałki i usuń miękisz z pestkami (nie musisz obierać ze skórki). Ułóż dynię na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w 180°C (przez około 30 minut - do miękkości dyni). Upieczoną dynię przestudź, oddziel skórkę i zblenduj miąższ. Odmierz 200 g. Resztę zapasteryzuj. Jeśli korzystasz z gotowego przetworu, po prostu wykorzystaj 200 g dyni ze słoiczka.
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Zabierz się za ciasto. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania, dodaj jajka, a następnie maślankę i purée z dyni. Nie miksuj masy zbyt długo - tylko do połączenia składników.
Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o średnicy 22 cm. Przelej do formy ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier - połącz sok z cytryny, wodę i cukier puder. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru w płynie. Oblej lukrem przestudzoną babkę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka