Włoska sałatka z grzankami. Prosta do zrobienia, a pełna różnych aromatów
Ta sałatka z grzankami idealnie nawiązuje do prostej i aromatycznej kuchni włoskiej - nawiązuje do klasycznej panzanelli pochodzącej z Toskanii. Całość jest bardzo aromatyczna, soczysta i pełna smaków. Mozzarella nadaje lekko słonego smaku, a pomidorki dodają słodyczy. Danie świetnie sprawdzi się jako samodzielny lunch czy szybka i sycąca kolacja.
Panzanella to klasyczna, rustykalna sałatka z Toskanii, która powstała ze sprytu i szacunku do jedzenia. Jej podstawą jest czerstwe pieczywo, które po namoczeniu w soku z dojrzałych pomidorów odzyskuje miękkość i staje się pełne aromatu. Do tego dochodzą ogórki, czerwona cebula, świeża bazylia i prosta, ale idealna mieszanka oliwy i octu winnego. Panzanella to kwintesencja włoskiej kuchni - ma być prosto, sezonowo i z tym, co akurat jest pod ręką. Nic dziwnego, że ta sałatka już od lat jest jednym z kulinarnych symboli Toskanii. Zainspirowani tą potrawą, stworzyliśmy jej bardziej sycącą wersję - wymieniliśmy ogórek na mozzarellę. Dzięki dressingowi całość staje się niezwykle aromatyczna.
Składniki:
- 200 g czerstwego chleba,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- 200 g minikuleczek mozzarella,
- 100 g rukoli,
- 1/2 czerwonej cebuli.
Dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu białego winnego,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
1. Przygotuj grzanki, krojąc lub łamiąc chleb w drobną kostkę. Podpraż go na patelni lub w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 5-7 minut, aż całość będzie chrupiąca. Wyjmij i ostudź.
2. Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, a cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka. Mozzarellę odsącz z zalewy.
3. Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Złóż sałatkę. Do dużej, szklanej misy wrzuć pomidorki koktajlowe, mozzarellę i czerwoną cebulę. Wymieszaj i polej ok. 2/3 przygotowanego wcześniej dressingu. Odstaw na 10-15 minut.
5. Tuż przed podaniem posyp całość grzankami i polej pozostałym sosem. Połóż na górze liście rukoli.
6. Sałatkę z grzankami podawaj od razu po przygotowaniu, żeby zachować kontrast między różnymi teksturami składników. Jeśli musisz przyrządzić ją z wyprzedzeniem, posypuj ją grzankami bezpośrednio przed zaserwowaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kotlety mielone robię z przepisu babci. Jeden dodatek sprawia, że są bardziej soczyste i miękkie
Korzenny aromat śni mi się po nocach. To ciasto na Boże Narodzenie to hit
W PRLu-były na każdej prywatce. Zrób z tego przepisu na andrzejki, goście będą zachwyceni