Reklama
Reklama

Włoski krem z orzechów laskowych i czekolady robię w domu. Lepszy i zdrowszy od Nutelli

Nie wszyscy wiedzą o tym, że Nutella to produkt pochodzący z Włoch. Jednak to niejedyny czekoladowo-orzechowy przysmak, którym mogą poszczycić się mieszkańcy słonecznej Italii. Gianduja to włoski krem na bazie kakao i orzechów włoskich, który smakuje jak najlepsze łakocie. Podpowiemy ci, jak zrobić go w domu.

Miłośnicy słodyczy i czekoladowych przekąsek, którzy chcą dbać o to, co jedzą, z chęcią szukają alternatyw dla sklepowych produktów. Nic dziwnego, często zawierają one zbędne dodatki niekorzystne dla zdrowia, takie jak sztuczne barwniki czy olej palmowy. Pyszny krem czekoladowo-orzechowy inspirowany włoską giandują możesz zrobić w domu. Sprawdź, co do niego dodać, oraz do czego możesz go wykorzystać.

Sprawdź także: Ciasto, które podbije serce każdej teściowej. Sekretnym składnikiem jest konfitura

Gianduja - włoski krem czekoladowo-orzechowy

Ten pyszny krem pochodzi z Piemontu, regionu w północno-zachodnich Włoszech, którego stolicą jest Turyn. Gianduja powstała za sprawą włoskich twórców czekolady, którzy postanowili zmieszać ją z orzechami laskowymi. W pierwotnej wersji cukiernicy łączyli składniki w równych proporcjach, obecnie w gianduji znajduje się zazwyczaj 70 proc. czekolady i 30 proc. orzechów. Skąd wzięła się nazwa? Guandują określano dobrze sytuowanego mieszkańca piemonckiej wsi, wywodzącego się z XVI-wiecznej komedii ludowej. Podczas wizyty we włoskich sklepach oprócz słynnego kremu, można skusić się także na praliny i czekoladki.

Jak zrobić gianduję?

Chociaż w każdym sklepie bez problemu znajdziemy Nutellę i inne czekoladowe kremy, warto skusić się i przygotować smarowidło inspirowane włoską giandują we własnej kuchni. Nie jest to wcale trudne. Dodatkowo robiąc domową gianduję, będziesz miał pewność, jakie składniki zostaną do niej dodane. Pamiętaj o tym, aby koniecznie wybrać czekoladę dobrej jakości.  

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady, możesz użyć także mlecznej, 
  • 150 g łuskanych i uprażonych orzechów laskowych,
  • 180 ml oliwy,
  • 80 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Zacznij od dokładnego zmiksowania orzechów laskowych, do momentu aż powstanie gładka masa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przesiej do niej cukier puder i sól, dokładnie wymieszaj, tak żeby składniki się rozpuściły. Powoli wlej oliwę, wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj zmiksowane orzechy i ponownie połącz składniki. Gotowy krem możesz wykorzystać od razu, lub przełożyć do czystych i wyparzonych słoików.

Jak przechowywać krem czekoladowo-orzechowy? Gianduję najlepiej wstawić do lodówki i przechowywać przez ok. tydzień.

Do czego wykorzystać czekoladowy krem? Oczywiście można posmarować nią świeże pieczywo, lub dodać do ulubionych tostów. Będzie pasować również do przeróżnych placuszków i naleśników. Możesz dorzucić ją do śniadania, np. do owsianki, a także wykorzystać w domowych deserach, np. jako polewa do ciasta, czy nadzienie do babeczek. Doskonale będzie komponować się także ze świeżymi owocami, począwszy od truskawek, malin, borówek, aż po banany, czy gruszki.

Źródła: percolazione.pl, canalpluskuchnia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami

Ciasto śliwkowe sypane. Zrobi je nawet najbardziej niedoświadczony domowy cukiernik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze