Reklama
Reklama

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Gołąbki to tradycyjne, polskie danie, ale każdy przepis warto czasem zmodyfikować. Wystarczy wymiana jednego składnika, by potrawa zmieniła smak lub konsystencję. Tak jest w przypadku gołąbków z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym, które są o wiele delikatniejsze niż te tradycyjne. Wypróbuj tę recepturę, a może zagości w twojej kuchni na dłużej.

Te gołąbki to danie dość czasochłonne, ale ich smak w pełni rekompensuje wszystkie wysiłki. Jeśli zmienisz w nich kapustę ze zwykłej na włoską, będą dosłownie rozpływały się w ustach. Nikt też nie będzie narzekał na twardość użytego warzywa. 

Gołąbki we włoskiej kapuście kontra tradycyjne

Gołąbki to tradycyjna potrawa nie tylko polska. Występują w różnych postaciach i pod różnymi nazwami we wszystkich niemal krajach słowiańskich i bałkańskich. U nas tradycyjne gołąbki to farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liście białej kapusty. Zazwyczaj występują w połączeniu z sosem pomidorowym. Jednak gołąbki we włoskiej kapuście są o wiele delikatniejsze od tych tradycyjnych. Wynika to z faktu, że liście włoskiej kapusty są cieńsze, jednak nie na tyle, by potrawa się rozpadała. Dzięki temu uzyskujemy danie, które wprost rozpływa się w ustach. Włoskiego charakteru nadają gołąbkom śródziemnomorskie przyprawy, czyli bazylia i oregano. To wpływa na smak potrawy, który jest zbliżony do spaghetti.  

Sprawdź też: Zupa na jesienny chłody. "Wkładka" jest tak treściwa, że nie potrzeba drugiego dania

Włoskie gołąbki w sosie pomidorowym - przepis

Przepis na włoskie gołąbki w sosie pomidorowym niewiele odbiega od tradycyjnej receptury. Różnica tkwi w rodzaju kapusty i przyprawach.

Składniki: 

  • główka kapusty włoskiej,
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
  • jajko,
  • 100 g ryżu,
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • marchew,
  • 350 ml bulionu,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, suszona bazylia i oregano, cukier, chilli.

Sposób przygotowania: 

Kapustę obgotuj w osolonej wodzie i delikatnie rozdziel jej liście, po czym usuń z nich nerwy. Ryż ugotuj na półmiękko, odstaw do wystygnięcia. Poszatkuj cebulę, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oba warzywa podsmaż na maśle. Do mięsa dodaj ryż, podsmażone warzywa, jajko oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Na liściach kapusty układaj dwie łyżki farszu i zwijaj tak, jak krokiety. W garnku lub na dużej patelni rozpuść masło, ułóż na nim gołąbki i zalej bulionem. Całość duś na małym ogniu przez pół godziny. Odlej bulion z gołąbków, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz papryką. Zaciągnij całość mąką i na koniec dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek. Wlej sos do gołąbków i gotuj wszystko jeszcze przez pięć minut. Na koniec możesz posypać danie bazylią i oregano. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | kuchnia polska