Wybitny pomidory do słoików Makłowicza. Pomidorówka wychodzi prima sort
Robert Makłowicz to niekwestionowany kulinarny mistrz, autor wielu inspirujących przepisów. Tym razem znów udowadnia, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Jego przepis na domowy sos pomidorowy to prawdziwa kwintesencja włoskiego smaku zamknięta w słoiku. Stanowi idealną bazę do zup, makaronów czy innych dań jednogarnkowych.
Sos pomidorowy do słoików Roberta Makłowicza to ukłon w stronę tradycji i natury. Kucharz po raz kolejny udowadnia, że najlepsze propozycje to te bez zbędnych ulepszaczy. A do tego przepis jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć.
Robert Makłowicz przygotowując sos do słoików sięga po najprostsze składniki. Tak naprawdę pracy jest przy tym przepisie minimum, za to efekt naprawdę zdumiewający. Prosty, naturalny, ale niezwykle głęboki smak.
Lista składników:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 500 g pomidorów bez skórki w zalewie,
- 1 marchewka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 gałązki selera naciowego,
- sól,
- pieprz.
Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem, przemieszaj. Po chwili dorzuć pokrojoną marchewkę i seler. Wszystko to podduś przez 10 minut na niewielkim ogniu. Do podduszonych jarzyn dodaj pomidory w zalewie, dopraw solą i pieprzem, gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez około godzinę.
Domowy sos pomidorowy to coś, co zdecydowanie warto mieć w spiżarni, ponieważ jest niezwykle uniwersalny. Przede wszystkim może być świetną bazą do pysznej zupy pomidorowej - z dodatkiem ryżu czy makaronu, jak wolisz. Oczywiście sos pomidorowy do słoików Roberta Makłowicza wykorzystasz także jako sos do makaronu, spaghetti czy lasagne.
Leczo, gulasz czy zapiekanka to również potrawy, do których taki składnik zdecydowanie się przyda. Niektórzy dodają również taki sos jako marynatę do mięsa czy warzyw przed pieczeniem lub grillowaniem.
Dzięki domowej wersji sosu masz pewność, że wiesz, co jesz. Każdy posiłek będzie pyszny i niezwykle aromatyczny, a przede wszystkim naturalny i zdrowy, co nie zawsze zapewniają produkty ze sklepu.
Źródło: terazgotuje.pl, youtube@PrzepisyMaklowicza
Zobacz też:
Brownie, orzechy i karmel w jednym. Goście będą sięgać po kolejny kawałek
Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę
Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni