Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka
Sernik bubble tea nawiązuje wyglądem do popularnego napoju z dodatkiem jadalnych kulek z tapioki. W tej wersji wykorzystasz kulki z różnego rodzaju owoców jagodowych, które poza niesamowitym wyglądem dodają orzeźwiającego, słodko-kwaśnego aromatu.
Bubble tea, znana też jako boba tea, to napój, który podbił serca nastolatków i dorosłych na całym świecie. Pochodzi z Tajwanu, gdzie powstał w latach 80. XX wieku. Jego znakiem rozpoznawczym są charakterystyczne kuleczki tapioki (to skrobia pozyskiwana z manioku) - sprężyste, lekko słodkie perełki, które opadają na dno kubka.
Bazą bubble tea może być herbata czarna, zielona, owocowa, często z dodatkiem syropów smakowych albo mleka. Napój podaje się na zimno, z grubą słomką, przez którą da się wciągnąć kuleczkę tapioki i wypić herbatę. Dzięki niezliczonym kombinacjom smakowym (zarówno herbat, jak i kulek), każdy może znaleźć idealną wersję dla siebie.
Sernik bubble tea swoim wyglądem nawiązuje do popularnego - także w Polsce - azjatyckiego napoju. Choć nie dodaje się do niego kuleczek tapioki, to owoce - borówki, jeżyny i jagody - mają je udawać i sprawiać wrażenie takich bąbelków. Zostają zatopione w przeźroczystej galaretce na wierzchu aksamitnej masy sernikowej. Spód ciasta to biszkopty lub herbatniki, co sprawia, że deser jest naprawdę prosty do zrobienia. Choć sernik nieco "oszukuje", to jest przepyszny i warty spróbowania.
Składniki:
Spód:
- 200 g biszkoptów lub herbatników.
Masa sernikowa:
- 500 g serka śmietankowego,
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 600 ml wody.
Wierzch:
- 2 opakowania przezroczystej galaretki,
- 800 ml wody,
- garść borówek,
- garść jeżyn,
- garść jagód.
Sposób wykonania:
Przygotuj masę sernikową. W garnku zagotuj wodę i pozostaw ją do lekkiego ostygnięcia przez 3 minuty. Wsyp galaretkę cytrynową i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj serek śmietankowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powoli wlej galaretkę cytrynową i całość zmiksuj na jednolitą mieszaninę.
Przygotuj wierzch. W garnku zagotuj wodę i odstaw ją na 3 minuty do ostygnięcia. Wsyp przezroczystą galaretkę i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Złóż sernik. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami lub biszkoptami, w razie potrzeby docinając je na wymiar. Zalej biszkopty kilkoma łyżkami masy sernikowej, tylko do ich przykrycia. Wstaw blachę do lodówki na 15 minut. Wylej pozostałą masę na biszkopty i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, do całkowitego stężenia.
Na wierzchu sernika rozsyp równomiernie wszystkie owoce. Zalej je przezroczystą galaretką, tak, by płyn przykrył jeżyny i borówki mniej więcej w połowie wysokości.
Sernik bubble tea wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory