Reklama
Reklama

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

Sernik bubble tea nawiązuje wyglądem do popularnego napoju z dodatkiem jadalnych kulek z tapioki. W tej wersji wykorzystasz kulki z różnego rodzaju owoców jagodowych, które poza niesamowitym wyglądem dodają orzeźwiającego, słodko-kwaśnego aromatu.

Co to jest bubble tea?

Bubble tea, znana też jako boba tea, to napój, który podbił serca nastolatków i dorosłych na całym świecie. Pochodzi z Tajwanu, gdzie powstał w latach 80. XX wieku. Jego znakiem rozpoznawczym są charakterystyczne kuleczki tapioki (to skrobia pozyskiwana z manioku) - sprężyste, lekko słodkie perełki, które opadają na dno kubka. 

Bazą bubble tea może być herbata czarna, zielona, owocowa, często z dodatkiem syropów smakowych albo mleka. Napój podaje się na zimno, z grubą słomką, przez którą da się wciągnąć kuleczkę tapioki i wypić herbatę. Dzięki niezliczonym kombinacjom smakowym (zarówno herbat, jak i kulek), każdy może znaleźć idealną wersję dla siebie. 

Reklama

Sernik bubble tea - jak zrobić?

Sernik bubble tea swoim wyglądem nawiązuje do popularnego - także w Polsce - azjatyckiego napoju. Choć nie dodaje się do niego kuleczek tapioki, to owoce - borówki, jeżyny i jagody - mają je udawać i sprawiać wrażenie takich bąbelków. Zostają zatopione w przeźroczystej galaretce na wierzchu aksamitnej masy sernikowej. Spód ciasta to biszkopty lub herbatniki, co sprawia, że deser jest naprawdę prosty do zrobienia. Choć sernik nieco "oszukuje", to jest przepyszny i warty spróbowania.

Sernik bubble tea - przepis

Składniki:

Spód: 

  • 200 g biszkoptów lub herbatników. 

Masa sernikowa: 

  • 500 g serka śmietankowego, 
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej, 
  • 600 ml wody. 

Wierzch: 

  • 2 opakowania przezroczystej galaretki, 
  • 800 ml wody, 
  • garść borówek, 
  • garść jeżyn, 
  • garść jagód. 

Sposób wykonania:

Przygotuj masę sernikową. W garnku zagotuj wodę i pozostaw ją do lekkiego ostygnięcia przez 3 minuty. Wsyp galaretkę cytrynową i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj serek śmietankowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powoli wlej galaretkę cytrynową i całość zmiksuj na jednolitą mieszaninę. 

Przygotuj wierzch. W garnku zagotuj wodę i odstaw ją na 3 minuty do ostygnięcia. Wsyp przezroczystą galaretkę i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Złóż sernik. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami lub biszkoptami, w razie potrzeby docinając je na wymiar. Zalej biszkopty kilkoma łyżkami masy sernikowej, tylko do ich przykrycia. Wstaw blachę do lodówki na 15 minut. Wylej pozostałą masę na biszkopty i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, do całkowitego stężenia. 

Na wierzchu sernika rozsyp równomiernie wszystkie owoce. Zalej je przezroczystą galaretką, tak, by płyn przykrył jeżyny i borówki mniej więcej w połowie wysokości. 

Sernik bubble tea wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem

Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory

Marchewkę ścieram na tarce, siekam cebulę i czosnek. Bakłażan i cukinia sprawiają, że ta zapiekanka jest wybitna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | słodycze | desery | serniki