Wyglądają jak dynie, ale to pyszne bułeczki. Na śniadanie będą idealne
Z dyniowego purée można zrobić wiele smakowitych dań. Świetnie sprawdza się jako baza do zup, koktajli i ciast. Tym razem podpowiemy ci, jak przygotować najbardziej jesienne pieczywo tego sezonu, czyli bułeczki dyniowe. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem, pięknie prezentują się na stole. Takie bułeczki na słodko będą ciekawą propozycją na deser lub drugie śniadanie.
Bułeczki dyniowe z serowym wnętrzem to jesienny wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Dzięki obwiązaniu sznurkiem przypominają małe, złociste dynie, są idealne na jesienny stół. Warto zajadać je wraz z kubkiem mleka, kiedy będą jeszcze lekko ciepłe. Możesz także zabrać je ze sobą do pracy lub zapakować najmłodszym do szkoły, na pewno im zasmakują.
Sprawdź także: To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g purée z dyni,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 20 g masła roztopionego,
- 7 g drożdży suszonych,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Składniki na farsz do środka:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
W miseczce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na chwilę.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Wlej mleko z drożdżami, dodaj puree z dyni, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto około 8-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotuj nadzienie. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 części. Każdą kulkę spłaszcz, nałóż porcję nadzienia serowego i dokładnie zlep. Uformuj kulki.
Jeśli chcesz uzyskać kształt dyni, obwiąż każdą kulkę delikatnie sznurkiem kuchennym na krzyż (jak pakunek), tworząc 6 "płatków" - nie zaciskaj zbyt mocno, bo ciasto urośnie.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 20-30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Po wystudzeniu usuń sznurek. Dla efektu możesz w środek każdej bułeczki wbić pestkę dyni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czekoladowy marmurek kusi smakiem i wyglądem. Do kawy i herbaty to hit
Kremowe w środku, z chrupiącą pierzynką. Babeczki jak lasagne podaj jako ciepłą przekąskę
Pieczone jabłka ze zdrowym nadzieniem. Na drugie śniadanie albo deser