Reklama
Reklama

Wyglądają jak dynie, ale to pyszne bułeczki. Na śniadanie będą idealne

Z dyniowego purée można zrobić wiele smakowitych dań. Świetnie sprawdza się jako baza do zup, koktajli i ciast. Tym razem podpowiemy ci, jak przygotować najbardziej jesienne pieczywo tego sezonu, czyli bułeczki dyniowe. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem, pięknie prezentują się na stole. Takie bułeczki na słodko będą ciekawą propozycją na deser lub drugie śniadanie.

Bułeczki dyniowe z serowym wnętrzem to jesienny wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Dzięki obwiązaniu sznurkiem przypominają małe, złociste dynie, są idealne na jesienny stół. Warto zajadać je wraz z kubkiem mleka, kiedy będą jeszcze lekko ciepłe. Możesz także zabrać je ze sobą do pracy lub zapakować najmłodszym do szkoły, na pewno im zasmakują. 

Sprawdź także: To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę

Reklama

Przepis na bułeczki dyniowe

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 200 g purée z dyni, 
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 20 g masła roztopionego,
  • 7 g drożdży suszonych, 
  • 50 g cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Składniki na farsz do środka: 

  • 250 g twarogu półtłustego, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Jak zrobić dyniowe bułeczki?  

W miseczce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na chwilę. 

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Wlej mleko z drożdżami, dodaj puree z dyni, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto około 8-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 

Przygotuj nadzienie. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj na gładką masę. 

Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 części. Każdą kulkę spłaszcz, nałóż porcję nadzienia serowego i dokładnie zlep. Uformuj kulki. 

Jeśli chcesz uzyskać kształt dyni, obwiąż każdą kulkę delikatnie sznurkiem kuchennym na krzyż (jak pakunek), tworząc 6 "płatków" - nie zaciskaj zbyt mocno, bo ciasto urośnie. 

Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 20-30 minut. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. 

Po wystudzeniu usuń sznurek. Dla efektu możesz w środek każdej bułeczki wbić pestkę dyni.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Czekoladowy marmurek kusi smakiem i wyglądem. Do kawy i herbaty to hit

Kremowe w środku, z chrupiącą pierzynką. Babeczki jak lasagne podaj jako ciepłą przekąskę

Pieczone jabłka ze zdrowym nadzieniem. Na drugie śniadanie albo deser

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bułki | pieczywo