Reklama
Reklama

Wyjątkowe pączki zamojskie. Nikt nie przewidzi, co skrywają w środku

Zamość nazywany jest perłą polskiego renesansu. Miasto, oprócz pięknej architektury, ma również swoją tradycyjną kuchnię. Jest ona pełna ziemniaków, grzybów, kasz czy kapusty. Nic więc dziwnego, że produkty charakterystyczne dla regionu znalazły się także w nadzieniu do pączków. Choć farsz zaskakuje, to wychodzi naprawdę pyszny.

Sekret pączków zamojskich

Pączki zamojskie to połączenie tradycyjnego, delikatnego drożdżowego ciasta z wytrawnym nadzieniem. Choć farsz w pierwszej chwili może dziwić, to został przygotowany z produktów charakterystycznych dla regionu. Są to twaróg, ziemniaki i cebula. Do środka pączków trafia też szpinak, który podkręca smak i dodaje wartości odżywczych. Pączki zamojskie będą wspaniałą i "wygodną" przekąską na imprezę (np. karnawałową) - można je jeść bez użycia sztućców i talerza. Jeśli wśród gości będą osoby, które nie przepadają za słodyczami, zaproponuj im te wyjątkowe pączki.

Pączki zamojskie - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 30 g cukru pudru,
  • 230 ml letniego mleka,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • jajko,
  • 4 żółtka,
  • 50 g masła.

Nadzienie:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g ziemniaków,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g twarogu tłustego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj ciasto. Drożdże rozetrzyj w 3 łyżkach mleka i łyżeczce cukru. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i resztę cukru. Dodaj jajko, żółtka i miękkie masło. Wyrób ciasto, dodając w trakcie mieszaninę drożdży i resztę mleka. Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. centymetra i wytnij szklanką kółka. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępie 3-4 cm od siebie. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

W międzyczasie zabierz się za nadzienie. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją do zeszklenia na łyżce oliwy. Szpinak rozmroź i w razie potrzeby posiekaj na drobniejsze cząstki. Przełóż go na patelnię i podsmaż do całkowitego wyparowania płynu. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przenieś szpinak z cebulą do miski. Dodaj ziemniaki, ser i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. 

Przygotuj pączki zamojskie. Każdy z krążków rozpłaszcz w dłoniach, odgazowując ciasto. Nakładaj po 1-2 łyżki farszu na każdy z nich. Sklej je i uformuj podłużne pączki. W dużym garnku rozgrzej ok. 5-6 cm oleju. Smaż pączki po ok. 3-5 minut z każdej strony, do ładnego zbrązowienia. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe. Pączki zamojskie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W lodówce zostały ci te składniki? Zrób pyszne zapiekanki na bagietce

Masz dwie łyżki? Zrób pączki holenderskie Oliebollen

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: impreza | kuchnia polska | przekąski