Wyrazista przekąska na wigilię. Zrób pikantne śledzie na ostro
Wśród twoich domowników znajdują się wielbiciele pikantnych dań, którzy po zjedzeniu wigilijnego barszczu, pierogów, lub karpia, zamiast ciasta, z chęcią przekąsiliby coś wytrawnego? Jeśli tak, w tym roku na święta zrób śledzie na ostro. Przepis jest nieskomplikowany i zawiera łatwo dostępne składniki. Tak przygotowane śledzie są pyszne i w mig znikają ze stołu.
Śledzie na ostro to prawdziwa poezja smaku. Kompozycja złożona z chili, ziela angielskiego, goździków, cebuli i francuskiej musztardy, z pewnością przypadnie do gustu nawet mocno wybrednym podniebieniom. Dzięki czerwonej i zielonej papryce przystawka jest kolorowa i pięknie prezentuje się wśród świątecznych dań. Na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych potraw.
Sprawdź także: Nie jarzynowa, a śledziowa. Gdy pojawia się na stole, wszyscy pytają o przepis
Do przygotowania śledzi na ostro, będziesz potrzebować:
- 6 filetów śledziowych (wymoczonych i wypłukanych albo w oleju),
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 cebula,
- 2 ziela angielskie,
- kilka goździków,
- sól i pieprz,
- 150 ml oleju do zalania + do smażenia.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Papryki umyj, osusz, a następnie pokrój w drobną kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Posiekaj też papryczkę chili. Warzywa podsmaż na oleju. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem.
Do miski przełóż podsmażone i jeszcze ciepłe warzywa, dodaj musztardę, wrzuć ziela angielskie oraz goździki. Zalej całość olejem dobrej jakości. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Wtedy dołóż śledzie w całości albo pokrojone na mniejsze kawałki. Opcjonalnie możesz jeszcze posolić i popieprzyć. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis krok po kroku
Chrupiące, mocno przyprawione, palce lizać. Zaserwuj gościom śledzie opiekane, będą prosić o przepis
Ta sałatka śmiało może rywalizować z jarzynową. Goście będą zaskoczeni smakiem