Reklama
Reklama

Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb

Sałatka z pieczonych warzyw to prawdziwa uczta dla zmysłów - połączenie intensywnych kolorów, aromatów i smaków zadowolą każdego smakosza. Jest idealna na lekki obiad, kolację z przyjaciółmi lub jako dodatek do ulubionego dania głównego.

Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw to prosty, ale wyrazisty dodatek, który sprawdzi się na co dzień lub podczas wyjątkowych okazji. Ziemniaki, czerwona papryka, pomidory, cukinia i czerwona cebula po upieczeniu zyskują intensywny smak i lekko "karmelową" nutę. Całość podkreśla aromatyczny dressing z octu balsamicznego, musztardy dijon i czosnku. Sałatka posypana świeżą natką pietruszki i podana z kawałkami cytryny staje się kolorowym, apetycznym dodatkiem do dań z grilla, pieczonych mięs i ryb. Jest idealna na letnie spotkania w ogrodzie, ale też na szybki obiad lub kolację, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i pełnego smaku.

Reklama

Sałatka z pieczonych warzyw - przepis

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki sałatkowe, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 2 pomidory, 
  • cukinia, 
  • czerwona cebula, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 75 ml octu balsamicznego, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • ząbek czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do podania, 
  • kawałki cytryn do podania. 

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę lub cienkie plasterki. Skrop je oliwą z oliwek oraz posyp solą i pieprzem. Wymieszaj i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca nastawionego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Cukinię i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Skrop je również oliwą i posyp przyprawami. Po 20 minutach pieczenia ziemniaków, rozłóż je równomiernie na wierzchu blachy i kontynuuj pieczenie przez następne 10 minut. 

Pomidory i cebulę również pokrój i wymieszaj w oliwie oraz przyprawach. Rozrzuć je na cukinii oraz papryce i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

Wszystkie warzywa wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przenieś je następnie do miski sałatkowej.

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej warzywa w misce i całość lekko i delikatnie przemieszaj. 

Sałatkę z pieczonych warzyw podawaj od razu po przygotowaniu, posypaną siekaną natką pietruszki i udekorowaną plasterkami cytryny. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu dnia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa

Pij codziennie, a zregenerujesz jelita w tydzień. Bez diety oczyszczającej i wyrzeczeń

Puszysta drożdżówka z owocami leśnymi. Bije na głowę sklepowe wypieki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | sałatki | przekąski