Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb
Sałatka z pieczonych warzyw to prawdziwa uczta dla zmysłów - połączenie intensywnych kolorów, aromatów i smaków zadowolą każdego smakosza. Jest idealna na lekki obiad, kolację z przyjaciółmi lub jako dodatek do ulubionego dania głównego.
Sałatka z pieczonych warzyw to prosty, ale wyrazisty dodatek, który sprawdzi się na co dzień lub podczas wyjątkowych okazji. Ziemniaki, czerwona papryka, pomidory, cukinia i czerwona cebula po upieczeniu zyskują intensywny smak i lekko "karmelową" nutę. Całość podkreśla aromatyczny dressing z octu balsamicznego, musztardy dijon i czosnku. Sałatka posypana świeżą natką pietruszki i podana z kawałkami cytryny staje się kolorowym, apetycznym dodatkiem do dań z grilla, pieczonych mięs i ryb. Jest idealna na letnie spotkania w ogrodzie, ale też na szybki obiad lub kolację, gdy chcemy zjeść coś lekkiego i pełnego smaku.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki sałatkowe,
- 2 czerwone papryki,
- 2 pomidory,
- cukinia,
- czerwona cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dressing:
- 75 ml octu balsamicznego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do podania,
- kawałki cytryn do podania.
Sposób wykonania:
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę lub cienkie plasterki. Skrop je oliwą z oliwek oraz posyp solą i pieprzem. Wymieszaj i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca nastawionego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Cukinię i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Skrop je również oliwą i posyp przyprawami. Po 20 minutach pieczenia ziemniaków, rozłóż je równomiernie na wierzchu blachy i kontynuuj pieczenie przez następne 10 minut.
Pomidory i cebulę również pokrój i wymieszaj w oliwie oraz przyprawach. Rozrzuć je na cukinii oraz papryce i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Wszystkie warzywa wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przenieś je następnie do miski sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej warzywa w misce i całość lekko i delikatnie przemieszaj.
Sałatkę z pieczonych warzyw podawaj od razu po przygotowaniu, posypaną siekaną natką pietruszki i udekorowaną plasterkami cytryny.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu dnia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa
Pij codziennie, a zregenerujesz jelita w tydzień. Bez diety oczyszczającej i wyrzeczeń
Puszysta drożdżówka z owocami leśnymi. Bije na głowę sklepowe wypieki