Wyśmienite kluski, lepsze od kopytek. W ostrym sosie są najsmaczniejsze
Nie masz pomysłu na obiad? Zamiast kolejny raz przygotowywać kopytka, zrób te koreańskie kluski. Są od nich o wiele smaczniejsze. Przygotowuję do nich ostry sos, który cudownie je otula i nadaje całości zupełnie inny wymiar smaku. Ten azjatycki przysmak to prawdziwa bomba.
Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, to z pewnością japońskie, koreańskie czy chińskie dania nie są ci obce. Możliwe więc, że już kojarzysz tteokbokki. To świetna propozycja dla tych, którzy lubią odległe, egzotyczne i nieco pikantne klimaty.
Tteokbokki to nieduże kluseczki z ciasta ryżowego. Pochodzą one z Korei i były przygotowywane już za dynastii Joseon, czyli w XIV wieku. Pierwsze zapisy o daniu pojawiły się za to w książce kucharskiej pochodzącej z XIX wieku. Dawniej przygotowywane były z wołowiną, sosem sojowym i warzywami. Niejednokrotnie urozmaicano je również grzybami i orzeszkami.
Obecnie tteokbokki spotkamy sprzedawane w formie street foodu (czyli, tłumacząc z języka angielskiego, ulicznego jedzenia). W Korei sprzedawane są więc na ulicznych straganach czy w barach z przekąskami. Do klusek dodaje się ostry sos na bazie pikantnej pasy gochujang.
Zrobienie klusek tteokbokki jest wyjątkowo proste. Przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu, a niektórzy Koreańczycy potrafią je zrobić w zaledwie 5 minut. Z tego przepisu wychodzą delikatne, mięciutkie i o wiele lepsze od kopytek. Po każdym gryzie niemal rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj na następny obiad, jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę.
Składniki:
- 300 g mąki ryżowej (z ryżu kleistego),
- łyżeczka soli,
- 240 ml ciepłej wody.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Powinny się ze sobą połączyć i utworzyć jednolitą masę. Po chwili przechodzimy do wyrabiania ciasta dłońmi. Ciasto powinno być gładkie i nie może kleić się do rąk.
Gotowe, wyrobione ciasto podziel na dwie lub trzy mniejsze części. Każdą z nich uformuj w długi, cienki walec. Z nich odcinaj kluseczki o długości ok. 3-4 cm. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i wrzucaj po kilka klusek tak, aby nie sklejały się ze sobą.
Tteokbokki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągnij je z użyciem łyżki cedzakowej i przełóż do miski z zimną wodą. Po 30 sekundach wyciągnij je na talerz. Koreańskie kluski tteokbokki podawaj w ulubionym wydaniu zaraz po przygotowaniu.
Tteokbokki można podawać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest zatopienie klusek w ostrym sosie, przygotowanym na bazie pasty gochujang, szalotki i sosu sojowego. Do tego można podać świeże posiekane papryczki chili i ugotowane na półtwardo jajko.
Do tego tteokbokki świetnie smakują po podsmażeniu na oleju. Wówczas z zewnątrz stają się chrupiące, a w środku pozostają miękkie. Do takiej wersji klusek podawany jest sos powstały z połączenia sosu sojowego, miodu, czosnku i oleju sezamowego. Dla jeszcze lepszego efektu danie warto obsypać ziarnami sezamu i posiekaną dymką.
Tteokbokki podamy także z owocami morza lub wołowiną i serem. Z morskich pyszności najlepiej wpasują się tu krewetki. Z serów za to dobrze wkomponuje się ciągnąca po podgrzaniu mozzarella. Kluseczki sprawdzą się zarazem jako dodatek w przeróżnych zupach i bulionach.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi
Niezwykle sycąca, przepyszna. Sałatka Drwala idealna na imprezę
Niebecz - specjał Ziemi Lubuskiej. Zupa, która zastępuje drugie danie