Reklama
Reklama

Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo

Leczo to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. Warto przyrządzić je, kiedy warzywa smakują najlepiej. Niektórzy mogą być zdziwieni tym, że obowiązkowym składnikiem potrawki nie musi być cukinia. Podpowiadamy nowy sposób na przygotowanie leczo, w którym główną rolę gra inne wyjątkowe warzywo. Poznaj przepis na leczo z patisona i zajadaj się nim przez całe lato.

Leczo to kultowa potrawa, którą Polacy uwielbiają. Ten przepis sprawi, że odkryjesz ją na nowo. Czy jesteś gotowy na takie połączenie smaków?

Co dodać do leczo zamiast cukinii?

Leczo to jeden z najprostszych przepisów na letni obiad. Warzywa i mięso wystarczy wrzucić na gorący tłuszcz, porządnie podsmażyć, a następnie dusić z pomidorami. Danie robi się praktycznie samo, a my już po 20 minutach możemy cieszyć się jego pysznym smakiem.

Warto wiedzieć, że składniki do leczo śmiało można podmieniać, ponieważ danie bardzo dobrze znosi eksperymenty. Jedną z alternatyw, którą polecamy spróbować, jest wykorzystanie dyni patison. To warzywo skutecznie zastąpi cukinię i nada potrawce całkiem innego charakteru.

Patison zwykle kojarzy nam się z gatunkiem dyni ozdobnej. Niewiele osób pamięta, że jest to pyszna odmiana dyni, która jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia. Patison jest lekkostrawny oraz niskokaloryczny, a w jego składzie znajdziemy sporo błonnika, witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Z tego powodu warto włączyć je do swojej diety. Leczo będzie na to doskonałym sposobem.

Zobacz także: Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała

Leczo z patisona - prosty i pyszny przepis

Składniki:

  • 200 g patisona,
  • 250 g pomidorów w puszce krojonych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu,
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Zacznij od przygotowania warzyw. Patisona przekrój na 4 części, pozbądź się pestek i obierz każdy kawałek ze skórki. Następnie pokrój patisona w kostkę. Cebulę i czosnek obierz ze skórki i drobno posiekaj. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój ją w kostkę. Kiełbasę pokrój na plasterki, a boczek w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej olej lub oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Kiedy mięso się zarumieni, a tłuszcz z boczku się wytopi, wrzuć do garnka paprykę oraz patisona. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Garnek przykryj pokrywką i pozwól całości dusić się przez 20-25 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przemieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem. Leczo najlepiej smakuje podane gorące z kromką chleba lub tłuczonymi ziemniakami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku

Wyjątkowa zupa brokułowa z niebieskiej strefy. To jeden z przysmaków żyjących najdłużej

Kiszę kapusty według receptury mojej babci. Jest idealna w smaku, nie psuje się

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa