Reklama
Reklama

Z jajek i pieczarek zrobisz genialne danie. Idealne na śniadanie lub imprezową przekąskę

Jajka można zrobić nie tylko na miękko lub w formie jajecznicy. Świetnie sprawdzą się do przygotowania dania inspirowanego kuchnią włoską. Frittatę z pieczarkami można podać zarówno na śniadanie, kolację, jak i jako przekąskę na imprezowy stół. Możesz także zabrać ją ze sobą na wynos do szkoły lub pracy. Jest sycąca i niezwykle smaczna.

Friattata to proste włoskie danie, podobne nieco do polskiego omleta.  o jajecznej masy możesz dorzucić przeróżne dodatki, szpinak, pokrojoną paprykę, suszone pomidory, szynkę, ser, a także tak jak w przypadku naszej propozycji, pieczarki. Aby potrawa wyszła idealnie puszysta, masa powinna być także dobrze napowietrzona. Frittatę smaży się długo, na wolnym ogniu. Taki posiłek z pewnością zasmakuje całej rodzinie. 

Sprawdź także: Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu

Reklama

Przepis na frittatę z pieczarkami

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 300 g pieczarek, 
  • 6 jajek, 
  • 2 łyżki śmietany kremówki (36 proc.),
  • 20 g parmezanu, 
  • garść świeżego tymianku,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Jak zrobić fritattę z pieczarkami? 

Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Rozgrzej na patelni około łyżkę masła klarowanego. Podsmaż na nim pieczarki. Gdy odparuje z nich nadmiar wody i zaczną się rumienić, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki. Posiekaj drobno większość tymianku (resztę odłóż do dekoracji).  

Połącz w misce jajka i śmietanę. Dodaj około ¼ łyżeczki soli. Roztrzep jajka rózgą kuchenną lub mikserem. Wmieszaj w masę lekko przestudzone pieczarki, parmezan i tymianek. Dodaj trochę pieprzu. 

Dodaj na patelnię trochę masła, roztop i wylej na patelnię masę jajeczną. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż spód frittaty zetnie się całkowicie. Pomagając sobie talerzem, przewróć ją na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę. Usmażoną frittatę przełóż na talerz i udekoruj gałązkami tymianku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy

Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem

Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę

INTERIA.PL