Reklama
Reklama

Z zewnątrz chrupiące, w środku kruche z delikatnym farszem. Roladki z kurczaka od teściowej są wybitne

Kruche pieczone mięso, rumiany boczek oraz pyszne nadzienie. Roladki z kurczaka to prosty sposób na smakowity obiad, który robi się praktycznie sam. Jeśli brakuje ci inspiracji na niedzielne danie główne, to idealny przepis dla ciebie. Wystarczy kilka popularnych składników, aby skomponować niezwykłe danie, które przypadnie do gustu każdemu. Dowiedz się, jak je przygotować i zaskocz bliskich tym genialnym sposobem na nudnego kurczaka.

Roladki z kurczaka w boczku. Do czego pasują?

Roladki z kurczaka to przepis, który z pozoru może wydawać się trudny. Na szczęście tak nie jest. Mięso z kurczaka jest niezwykle proste do uformowania i zawinięcia. Z kolei plastry boczku trzymają całość i zmniejszają ryzyko, że kotlet rozpadnie się podczas pieczenia. Do tego przepisu nie potrzeba specjalnych wykałaczek czy sznurka, aby roladki zachowały swój kształt. Wystarczy delikatnie rozkroić kotlety, nałożyć ulubione nadzienie i zawinąć całość w boczek. Dodatkowym plusem jest to, że mięsa nie trzeba dodatkowo podsmażać. Wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wsunąć do rozgrzanego pieca.

Roladki będą stanowić pyszną podstawę obiadu. Warto sparować je z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Będą do nich pasować również kluski śląskie czy kopytka. Jeśli zależy nam na przygotowaniu zdrowego dania, możemy ugotować nawet ulubioną kaszę - sprawdzi się pęczak, kasza jaglana czy gryczana. Podczas pieczenia na dnie naczynia żaroodpornego znajdziemy sos, pozostały po pieczeniu. Warto go wykorzystać i polać nim całość. Dzięki temu potrawa nie będzie sucha.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem to pomysłowy sposób na obiad. Jest to na tyle uniwersalny przepis, że możemy z nim eksperymentować. Jeśli nie przepadamy za szpinakiem, możemy śmiało zamienić go na pomidory czy pieczarki. Praktycznie każde nadzienie będzie dobrze się komponowało z kurczakiem oraz boczkiem.

Zobacz także: Mało kto wie, że ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Jesienią robię z niego najlepsze kotlety

Roladki z kurczaka w boczku - przepis i przygotowanie

Składniki:

  • łyżka oleju lub oliwy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 180 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 4 duże piersi z kurczaka,
  • 200 g sera feta,
  • szklanka startego sera cheddar,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 250 g boczku w plastrach.

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy będzie złoty, dodajemy szpinak oraz tymianek i smażymy do momentu, aż odparuje woda. Ściągamy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.

Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z żyłek oraz skóry. Kroimy je na pół, ale nie do końca, tak aby powstał kotlet przypominający kształtem motyla.

Kiedy szpinak ostygnie, dodajemy do niego ser feta, ser cheddar, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Następnie wykładamy nadzienie na jedną połowę piersi z kurczaka. Przykrywamy ją drugą połową. Sięgamy po boczek. Zawijamy nim kotlety, zaczynając od środka, czyli najgrubszej części. Powtarzamy czynność z każdym kawałkiem mięsa.

Zawinięte roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 55-60 minut. Będą gotowe, kiedy boczek będzie zarumieniony, a pierś z kurczaka upieczona. Wyciągamy z pieca i serwujemy.

Mało kto wie, że ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Jesienią robię z niego najlepsze kotlety

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak