Reklama
Reklama

Za każdym razem znikają jako pierwsze. Ogórki lepsze niż sklepowe

Ogórki to jedne z najlepszych warzyw do robienia przetworów. Chłoną przyprawy, są chrupkie i można je przyrządzać na wiele sposobów. Warto wykorzystać sezon i zamknąć ich smak w słoikach - tak, żeby cieszyły również zimą. Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu, wypróbuj ogórki po wrocławsku. Są wyraziste, jędrne i wprost idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu.

Ogórki po wrocławsku - przetwory na zimę

Ogórki po wrocławsku to szybki sposób na zamknięcie dobroci lata w słoikach, dzięki czemu możesz z nich korzystać nawet podczas mroźnej zimy. Charakteryzują się wyrazistym smakiem i wyjątkową chrupkością, sprawdzając się na kanapki czy do sałatek, ale też jako samodzielna przekąska. Do ich przyszykowania wystarczy jedynie kilka podstawowych przypraw, ogórki oraz oczywiście czyste słoiki. Wystarczy ci zaledwie kilkadziesiąt minut, by zapełnić całą swoją spiżarkę.

Przeczytaj też: 7 najlepszych sałatek z ogórków. Będziesz rozdawać te przepisy koleżankom

Reklama

Ogórki po wrocławsku - przepis

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych, 
  • litr wody, 
  • 500 ml octu, 
  • 150 g cukru, 
  • mały korzeń chrzanu, 
  • 3 gałązki kopru z baldachimami, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 8 liści laurowych, 
  • 12 ziaren ziela angielskiego, 
  • 6 łyżeczek gorczycy, 
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Ogórki umyj i wyszoruj, a następnie odetnij końcówki. Czosnek i korzeń chrzanu obierz i pokrój w plastry. 

Na dnie słoików ułóż równomiernie plasterki chrzan i czosnek, a także koper. Ostrożnie poukładaj ogórki, mocno dociskając je do siebie. 

W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i pieprz. Wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty. 

Gorącą zalewą zalej ogórki, pozostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni na górze. Mocno zakręć słoiki i wstaw je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do wysokości ok. 3/4. Gotuj je przez 15-20 minut, a następnie wyjmij i odstaw na blat do góry dnem. Ostudź. 

Ogórki po wrocławsku przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu - spiżarce lub piwnicy. Podawaj jako składnik sałatek czy samodzielny dodatek do obiadu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puszyste i lekkie jak chmurka. Przy pieczeniu unosi się piękny korzenny zapach

Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa | kuchnia polska