Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy
Ciasto Orangutan to bez wątpienia prawdziwa gwiazda spośród domowych wypieków. Jest nieco wymagające, ale niezwykle efektowne i po prostu przepyszne. Na puszystym biszkopcie skrywa się aksamitny krem budyniowo-maślany, owocowa konfitura oraz owoce zatopione w galaretce. Pycha.
Chociaż przygotowanie ciasta Orangutan wymaga nieco cierpliwości, efekt jest zdecydowanie wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Lekki biszkopt, kremowa masa i orzeźwiające owoce to wybitne połączenie. No i ta zabawna nazwa także jest świetna.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 120 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 150 g mąki tortowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 750 ml mleka,
- 160 g cukru,
- 6 żółtek,
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g),
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 350 g masła.
Składniki na poncz:
- 100 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Dodatkowo:
- około 300 g konfitury, np. wiśniowej,
- 2 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody),
- 750 ml wody,
- 1 mała puszka brzoskwiń w syropie (420 ml),
- 250 g borówek amerykańskich.
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę. W trakcie ubijania partiami dosyp do piany cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj po jednym żółtku.
Wyłącz mikser. Szpatułką wmieszaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Wystudź na kratce do góry dnem.
Przygotuj krem. Zagotuj około 600 ml mleka z cukrem. Resztę mleka wymieszaj dokładnie z żółtkami, proszkiem na budyń i skrobią ziemniaczaną (aż proszek rozpuści się w cieczy).
Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i od razu zacznij energicznie mieszać (tak, by nie powstały grudki). Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj mieszając, aż masa budyniowa stężeje.
Przykryj masę budyniową arkuszem folii spożywczej (tak, by dotykała powierzchni masy) i odstaw do wystudzenia.
Utrzyj miękkie masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego wystudzoną do temperatury pokojowej masę budyniową.
Złóż ciasto. Nasącz biszkopt ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Przełóż z powrotem do formy. Na biszkopcie rozsmaruj równomiernie konfiturę, a na konfiturze krem. Wstaw ciasto do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Odstaw do przestudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć, odcedź brzoskwinie z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście na warstwie kremu. Pomiędzy brzoskwiniami rozsyp borówki. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję
Wilgotne, słodkie i pachnie cynamonem. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi
Stulatkowie z Sardynii popijają go codziennie. Prosta recepta na dużo energii i długowieczność