Reklama
Reklama

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Ciasto Orangutan to bez wątpienia prawdziwa gwiazda spośród domowych wypieków. Jest nieco wymagające, ale niezwykle efektowne i po prostu przepyszne. Na puszystym biszkopcie skrywa się aksamitny krem budyniowo-maślany, owocowa konfitura oraz owoce zatopione w galaretce. Pycha.

Chociaż przygotowanie ciasta Orangutan wymaga nieco cierpliwości, efekt jest zdecydowanie wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Lekki biszkopt, kremowa masa i orzeźwiające owoce to wybitne połączenie. No i ta zabawna nazwa także jest świetna.

Ciasto Orangutan - lista składników

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka,  
  • 120 g drobnego cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 150 g mąki tortowej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na krem: 

Reklama
  • 750 ml mleka, 
  • 160 g cukru, 
  • 6 żółtek, 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g), 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • 350 g masła.  

Składniki na poncz: 

  • 100 ml wody, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru pudru. 

Dodatkowo: 

  • około 300 g konfitury, np. wiśniowej, 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody),  
  • 750 ml wody, 
  • 1 mała puszka brzoskwiń w syropie (420 ml), 
  • 250 g borówek amerykańskich. 

Ciasto Orangutan - jak je zrobić?

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. 

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę. W trakcie ubijania partiami dosyp do piany cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj po jednym żółtku. 

Wyłącz mikser. Szpatułką wmieszaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Wystudź na kratce do góry dnem. 

Przygotuj krem. Zagotuj około 600 ml mleka z cukrem. Resztę mleka wymieszaj dokładnie z żółtkami, proszkiem na budyń i skrobią ziemniaczaną (aż proszek rozpuści się w cieczy). 

Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i od razu zacznij energicznie mieszać (tak, by nie powstały grudki). Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj mieszając, aż masa budyniowa stężeje. 

Przykryj masę budyniową arkuszem folii spożywczej (tak, by dotykała powierzchni masy) i odstaw do wystudzenia. 

Utrzyj miękkie masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego wystudzoną do temperatury pokojowej masę budyniową. 

Złóż ciasto. Nasącz biszkopt ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Przełóż z powrotem do formy. Na biszkopcie rozsmaruj równomiernie konfiturę, a na konfiturze krem. Wstaw ciasto do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Odstaw do przestudzenia.  

Gdy galaretka zacznie tężeć, odcedź brzoskwinie z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście na warstwie kremu. Pomiędzy brzoskwiniami rozsyp borówki. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

Wilgotne, słodkie i pachnie cynamonem. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi

Stulatkowie z Sardynii popijają go codziennie. Prosta recepta na dużo energii i długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery