Reklama
Reklama

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Jeśli w weekend masz nieco więcej czasu, aby zasiąść z rodziną do śniadania, możesz skusić się na wypróbowanie przepisu na faszerowane naleśniki. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który w mig przeniesie cię w jesienne klimaty. Jego bazą są oczywiście jabłka, podsmażone na maśle wraz z cynamonem i wanilią. Taka potrawa smakuje jak najlepszy deser.

W wielu polskich domach naleśniki serwuje się na obiad, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby takim pysznym, słodkim posiłkiem rozpocząć dzień. Cynamonowe jabłka z wanilią oraz cienkie i delikatne naleśniki, z pewnością zachwycą twoich domowników. Sprawdź, jak zrobić naleśniki faszerowane

Sprawdź także: Pyszne racuchy na zsiadłym mleku. Nie obciążają żołądka i wymiatają zalegające resztki z jelit

Przepis na naleśniki faszerowane

W przepisie znalazły się szare renety, jednak możesz postawić na dowolną odmianę jabłek. Najlepiej będą smakować te nieco kwaśne i twarde. Do nadzienia bardzo dobrze pasować będą także orzechy i rodzynki. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz zaserwować je z jogurtem naturalnym. Miłośnicy słodyczy, którzy nie liczą kalorii, mogą natomiast postawić na ubitą śmietankę kremówkę. 

Składniki na naleśniki: 

  • 250 g mąki, 
  • 250 ml mleka, 
  • 250 ml wody gazowanej,  
  • 3 łyżki oliwy lub roztopionego masła,  
  • 3 jajka, 
  • 20 g cukru pudru, 
  • szczypta soli.  

Farsz: 

  • 5 twardych jabłek, np. szara reneta, 
  • 20 g masła, 
  • 5 g cynamonu,  
  • ziarenka z połowy laski wanilii, 
  • 30 g ksylitolu lub cukru. 

Dodatkowo:  

  • masło klarowane do smażenia, 
  • miód.  

Jak zrobić naleśniki faszerowane? 

Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, cukier puder oraz sól. Wszystko energicznie wymieszaj trzepaczką lub użyj miksera. Po uzyskaniu jednolitej i gładkiej masy, dolej ostudzone masło i ponownie zmiksuj. Ciasto naleśnikowe odłóż na 30 minut, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.  

W międzyczasie obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Pokrój je na drobne kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cynamon, ksylitol i ziarenka wanilii. Smaż wszystko przez kwadrans od czasu do czasu mieszając.  

Porcje masy naleśnikowej wylej na dobrze rozgrzaną patelnię, wysmarowaną uprzednio masłem klarowanym przed pierwszą partią smażenia. Przewróć naleśnik na drugą stronę, gdy spód ładnie się zetnie. Na gotowego naleśnika nałóż farsz jabłkowy i złóż. Możesz go delikatnie podsmażyć na patelni i posypać cukrem, do uzyskania chrupiącej, karmelowej warstwy.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania