Reklama
Reklama

Zakręcony pączek na tłusty czwartek. Jedzą go na całym świecie

Od razu przyciąga wzrok puszystością i nietypowym kształtem. Zakręcony pączek to znakomita propozycja na tłusty czwartek lub przyjęcie karnawałowe. Zrobienie ciasta na pączki nie jest trudne, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Dla tego smaku i lekkości warto.

Kkwabaegi - zakręcone pączki

W Korei, gdzie stanowią przekąskę dla dzieci i dorosłych, nazywane są kkwabaegi. Znane są jednak też w Chinach - jako mahua, we Włoszech - pod określeniem treccia, a na Filipinach - shakoy. Wszystkie te nazwy opisują podobny deser. Zakręcone pączki to warkocze drożdżowego ciasta, które smaży się na głębokim oleju. Są słodkie, puszyste i gąbczaste. Zazwyczaj nie mają nadzienia, choć we Włoszech czasem wypełnia się je delikatnym kremem. W Polsce sprawdzą się wyśmienicie jako deser na tłusty czwartek czy imprezę karnawałową.

Zakręcone pączki - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 150 ml mleka 2%,
  • 40 g masła,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • paczka suchych drożdży (7 g).

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (około litra),
  • drobny cukier,
  • cynamon.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski. W garnku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Następnie wlej mleko, dodaj jako i dwie łyżki cukru. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Po czym wsyp suche drożdże i ponownie zamieszaj. Garnek przykryj ścierką i odstaw na 15 minut - drożdże muszą zacząć "pracować".

Po upływie czasu wlej zaczyn do miski z mąką, wyrabiaj ciasto rękami lub za pomocą miksera do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 12 równych części. Każdą z nich uformuj w kulę, przykryj ścierką i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Gdy kawałki ciasta podwoją swoją wielkość, za pomocą dłoni uformuj je w wałek. Następnie jeden koniec przytrzymaj prawą dłonią, a drugi lewą i nie podnosząc ciasta ze stolnicy, zacznij zwijać je w dwa różne kierunki. Końce zawiniętego rulonu zlep ze sobą, ciasto powinno się samoistnie skręcić i przybrać odpowiedni kształt. Zakręcone pączki ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki z dwóch stron do zarumienienia. Po wyciągnięciu odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Do papierowej torby wsyp drobny cukier wraz z cynamonem, włóż do niej pączka, zaciśnij dłońmi otwór i wstrząśnij energicznie kilka razy. Obtoczone w cukrze i cynamonie pączki wykładaj na talerz.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Roladki w boczku na popisowy obiad. Wszyscy będą prosić o przepis

W Niemczech to prawdziwy przysmak. W Polsce zajadano w PRL, dziś najlepsza jest ta domowej roboty

Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery | kuchnia azjatycka