Zakręcony pączek na tłusty czwartek. Jedzą go na całym świecie
Od razu przyciąga wzrok puszystością i nietypowym kształtem. Zakręcony pączek to znakomita propozycja na tłusty czwartek lub przyjęcie karnawałowe. Zrobienie ciasta na pączki nie jest trudne, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Dla tego smaku i lekkości warto.
W Korei, gdzie stanowią przekąskę dla dzieci i dorosłych, nazywane są kkwabaegi. Znane są jednak też w Chinach - jako mahua, we Włoszech - pod określeniem treccia, a na Filipinach - shakoy. Wszystkie te nazwy opisują podobny deser. Zakręcone pączki to warkocze drożdżowego ciasta, które smaży się na głębokim oleju. Są słodkie, puszyste i gąbczaste. Zazwyczaj nie mają nadzienia, choć we Włoszech czasem wypełnia się je delikatnym kremem. W Polsce sprawdzą się wyśmienicie jako deser na tłusty czwartek czy imprezę karnawałową.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 150 ml mleka 2%,
- 40 g masła,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- paczka suchych drożdży (7 g).
Dodatkowo:
- olej do smażenia (około litra),
- drobny cukier,
- cynamon.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski. W garnku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Następnie wlej mleko, dodaj jako i dwie łyżki cukru. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Po czym wsyp suche drożdże i ponownie zamieszaj. Garnek przykryj ścierką i odstaw na 15 minut - drożdże muszą zacząć "pracować".
Po upływie czasu wlej zaczyn do miski z mąką, wyrabiaj ciasto rękami lub za pomocą miksera do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 12 równych części. Każdą z nich uformuj w kulę, przykryj ścierką i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy kawałki ciasta podwoją swoją wielkość, za pomocą dłoni uformuj je w wałek. Następnie jeden koniec przytrzymaj prawą dłonią, a drugi lewą i nie podnosząc ciasta ze stolnicy, zacznij zwijać je w dwa różne kierunki. Końce zawiniętego rulonu zlep ze sobą, ciasto powinno się samoistnie skręcić i przybrać odpowiedni kształt. Zakręcone pączki ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki z dwóch stron do zarumienienia. Po wyciągnięciu odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Do papierowej torby wsyp drobny cukier wraz z cynamonem, włóż do niej pączka, zaciśnij dłońmi otwór i wstrząśnij energicznie kilka razy. Obtoczone w cukrze i cynamonie pączki wykładaj na talerz.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Roladki w boczku na popisowy obiad. Wszyscy będą prosić o przepis
W Niemczech to prawdziwy przysmak. W Polsce zajadano w PRL, dziś najlepsza jest ta domowej roboty
Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często