Zamiast pączków na tłusty czwartek zrób hiszpański przysmak. Oto przepis na churros
W tym roku w tłusty czwartek masz ochotę zaskoczyć swoich domowników? Zamiast klasycznych pączków, zrób churros, czyli hiszpański słodki przysmak, który jest bardzo łatwo w przygotowaniu. Idealnie pasuje jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a rodzina na pewno będzie się zajadać.
Churros to przysmak, którym w Hiszpanii zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciasto to jedynie kilka prostych i tanich składników, podobnie jak nasze pączki i faworki, smażone są na głębokim tłuszczu. Zanim zabierzesz się za przygotowywanie churrosów, koniecznie zaopatrz się w rękaw cukierniczy ze specjalną szprycą, dzięki której podłużne pączki będą mieć charakterystyczne falowane brzegi. Wychodzą pysznie, miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz.
Sprawdź także: Kruche ciasto wypełnione po brzegi dżemem. Rogaliki na smalcu z babcinego przepisu
Do przygotowania hiszpańskich churros, będziesz potrzebować:
- 500 ml wody,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru białego,
- szczypta soli,
- masło do wysmarowania papieru,
- olej rzepakowy do smażenia.
Dodatkowo:
- cukier biały drobny do obtoczenia.
Gotowe churros możesz zajadać samodzielnie. Doskonale smakują także z czekoladowym sosem, wystarczy, że w rondelku pogrzejesz mleko lub śmietankę i połączysz je z ulubioną czekoladą, dobrze sprawdzi się gorzka, mleczna, a także biała. Możesz także po prostu rozpuścić kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej.
W garnku zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, zestaw garnek z ognia i wsyp mąkę. Miksuj ciasto mikserem, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw na około 10 minut do przestygnięcia.
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia, nasmaruj go masłem i włóż na chwilę do lodówki, aby stwardniał. Przełóż ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj porcje ciasta o długości 8-10 cm na schłodzony papier. Odetnij końce nożem. Przygotowane churros ostrożnie oddziel od papieru.
Rozgrzej olej w garnku do temperatury 180°C. Smaż churros partiami przez około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Gdy churrosy lekko przestygną, obtocz je w drobnym cukrze.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala
Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu
Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie