Reklama
Reklama

Zamiast pączków na tłusty czwartek zrób hiszpański przysmak. Oto przepis na churros

W tym roku w tłusty czwartek masz ochotę zaskoczyć swoich domowników? Zamiast klasycznych pączków, zrób churros, czyli hiszpański słodki przysmak, który jest bardzo łatwo w przygotowaniu. Idealnie pasuje jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a rodzina na pewno będzie się zajadać.

Churros to przysmak, którym w Hiszpanii zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciasto to jedynie kilka prostych i tanich składników, podobnie jak nasze pączki i faworki, smażone są na głębokim tłuszczu. Zanim zabierzesz się za przygotowywanie churrosów, koniecznie zaopatrz się w rękaw cukierniczy ze specjalną szprycą, dzięki której podłużne pączki będą mieć charakterystyczne falowane brzegi. Wychodzą pysznie, miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz. 

Sprawdź także: Kruche ciasto wypełnione po brzegi dżemem. Rogaliki na smalcu z babcinego przepisu

Przepis na churros 

Do przygotowania hiszpańskich churros, będziesz potrzebować: 

  • 500 ml wody, 
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g drobnego cukru białego,
  • szczypta soli, 
  • masło do wysmarowania papieru, 
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Dodatkowo: 

  • cukier biały drobny do obtoczenia.

Gotowe churros możesz zajadać samodzielnie. Doskonale smakują także z czekoladowym sosem, wystarczy, że w rondelku pogrzejesz mleko lub śmietankę i połączysz je z ulubioną czekoladą, dobrze sprawdzi się gorzka, mleczna, a także biała. Możesz także po prostu rozpuścić kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej. 

Jak zrobić churros? 

W garnku zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, zestaw garnek z ognia i wsyp mąkę. Miksuj ciasto mikserem, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw na około 10 minut do przestygnięcia. 

Przygotuj arkusz papieru do pieczenia, nasmaruj go masłem i włóż na chwilę do lodówki, aby stwardniał. Przełóż ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj porcje ciasta o długości 8-10 cm na schłodzony papier. Odetnij końce nożem. Przygotowane churros ostrożnie oddziel od papieru. 

Rozgrzej olej w garnku do temperatury 180°C. Smaż churros partiami przez około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Gdy churrosy lekko przestygną, obtocz je w drobnym cukrze. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala

Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu

Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze