Reklama
Reklama

Zamiast płacić na mieście, zrób go w domu. Oto pyszny, domowy kebab

Zdrowa odżywianie nie musi być męczarnią, a w twoim jadłospisie mogą pojawić się nawet zdrowsze wersje fast-foodów. Warto jednak zadbać o to, aby w posiłku znalazło się źródło białka, warzywa, dobrą zmianą będzie także zamienienie smażenia na pieczenie. Daniem, które warto wypróbować jest domowy kebab, na pewno zasmakuje nawet największym niejadkom.

Jak zrobić smaczny domowego kebaba? Z pewnością nie jest to przepis na szybki obiad, bo choć to danie typu fast-food, wymaga wcześniejszych przygotowań. Niemniej w prosty sposób możesz w domowych warunkach uzyskać smaki znane z ulubionej restauracji - a nawet lepsze. Sprawdź także: Nie wiesz, co zabrać ze sobą do pracy lub szkoły? Wypróbuj sałatkę na drugie śniadanie

Przepis na domowego kebaba

Tym razem przygotujemy kebaba w tortilli, oczywiście możesz zrobić ją samodzielnie, jednak tym razem skorzystamy z gotowych placków, które znajdziesz praktycznie, w każdym sklepie. Wykorzystamy także mięso z udek kurczaka bez skóry, dzięki czemu pozbędziemy się niepotrzebnego tłuszczu. Nie zapomnij także dodać sporej porcji warzyw, oprócz tych wymienionych na liście składników, możesz poeksperymentować i dorzucić do niego na przykład  różne rodzaje kapusty, sałaty, zielonego ogórka, kukurydzę, czy oliwki

Składniki na farsz: 

  • 600 g udek z kurczaka (bez skóry i kości),
  • kilka liści białej kapusty, 
  • kilka liści czerwonej kapusty,
  • 2 pomidory, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 cebula.

Składniki na marynatę: 

  • 250 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki posiekanego drobno czosnku, 
  • 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Składniki na sos czosnkowy: 

  • 150 ml jogurtu naturalnego, 
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • 1 ząbek posiekany drobno czosnku, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz (do smaku).

Dodatkowo: 

  • 4 tortille. 

 Jak zrobić domowego kebaba? 

Połącz wszystkie składniki marynaty. Dokładnie obtocz w niej oczyszczone udka z kurczaka. Odstaw na noc do lodówki. 

Połącz składniki na sos czosnkowy. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej. 

Nadziej udka na patyczki do szaszłyków (wcześniej namocz je w wodzie). Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez 30 minut. Po 15 minutach pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. 

Opłucz liście kapusty, osusz i poszatkuj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Pokrój pomidor w półplasterki, a cebulę w piórka. Pokrój cienko upieczone mięso. 

Podgrzej tortille na patelni grillowej. Na każdym placku ułóż porcję warzyw i mięsa. Polej sosem czosnkowym i zawiń tortille w rulon, podwijając do środka spód, by składniki dania nie wypadły z rulonu w czasie jedzenia. Każdą tortillę dodatkowo zawiń w kawałek folii aluminiowej. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe