Zamiast rosołu i pomidorowej. Hitowa zupa jesienna, każda gospodyni powinna znać przepis
Kuchnia gruzińska ma szerokie grono miłośników w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób próbuje swoich sił w samodzielnym przygotowaniu tego rodzaju potraw. Jednym z wartych uwagi dań, prosto z Gruzji, jest rozgrzewająca zupa charczo. To propozycja wręcz idealna na chłodny okres jesienny. Jak ją przyrządzić? Sprawdź przepis.
Charczo to zupa odznaczająca się nieco gęstszą konsystencją, mogącą przywodzić na myśl gulasz. Tradycyjnie przyrządza się ją z mięsa wołowego, jednak istnieją warianty uwzględniające kurczaka, a nawet jesiotra. Dodatek pikantnych przypraw sprawia, że charczo jest dobrze rozgrzewającym daniem - z tego względu najlepiej smakuje w chłodne, jesienne dni.
Zupa charczo to gruziński specjał, który może oczarować niejednego smakosza. To świetna odskocznia od tradycyjnego rosołu lub pomidorowej - przepis powinna znać każda gospodyni i gospodarz. Lepiej przygotuj jej więcej na zapas, ponieważ bardzo szybko znika z talerzy.
Przeczytaj też: Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe
Kluczem do przygotowania smacznej zupy charczo jest zaopatrzenie się w dobrej jakości składniki. Do przyrządzenia poniższej wersji dania można wykorzystać wołowinę, ewentualnie wieprzowinę. Co jeszcze będzie potrzebne? Oto pełna lista składników:
- 500 g mięsa wołowego (łopatka),
- 150 g ryżu,
- puszka krojonych pomidorów,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- papryczka chili (możemy pominąć, jeśli nie chcemy pikantnej potrawy),
- 50 g zmielonych orzechów włoskich (mniej więcej 4 łyżki),
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
- pół łyżeczki mielonej papryki ostrej,
- 2 liście laurowe,
- łyżka octu winnego,
- łyżeczka mielonej kozieradki,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw oczyszczamy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Podsmażamy je w dużym garnku o grubym dnie na dwóch łyżkach oleju. W międzyczasie szatkujemy cebule w piórka, które następnie dodajemy do mięsa. Uzupełniamy całość mieloną papryką słodką i ostrą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Zalewamy wszystko (mniej więcej) 2 litrami wody i zagotowujemy.
- Gotujemy charczo na małym ogniu. Po około 5-10 minutach dodajemy pozostałe przyprawy - kozieradkę, majeranek, kolendrę oraz liście laurowe. Na tym etapie do garnka powinny trafić także krojone pomidory oraz zmielone orzechy.
- Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu do momentu, aż mięso nie zrobi się miękkie. Wiele zależy tutaj od rodzaju, jakiego użyliśmy do gotowania. Ugotowanie mięsa z łopatki wołowej do miękkości zwykle zajmuje od 1,5 do 2 godzin.
- Gdy mięso już będzie miękkie, dorzucamy do zupy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz żółtą. Uzupełniamy całość poszatkowaną papryczką chili. Potem wsypujemy ryż i gotujemy charczo do momentu, aż dodatek zmięknie.
- Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem według uznania. Dodajemy nieco octu winnego, a następnie serwujemy.
Rozgrzewającą zupę charczo możemy również udekorować niewielką ilością poszatkowanej natki pietruszki. Specjał smakuje wybornie w towarzystwie świeżego pieczywa.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Obłędne drożdżowe bułeczki z czekoladą. Od razu zrób więcej, każdy domownik będzie chciał dokładkę
Dla smakoszy to prawdziwy rarytas. Delikatne w smaku, skarbnica żelaza i kolagenu