Reklama
Reklama

Zamiast surówki do obiadu podaj duszoną cukinię z marchewką. Proste, a jakie smaczne

Co podać do dania z mięsem? Wybór najczęściej pada na surówki i sałatki. Jednak, jeśli chcesz urozmaicić swój jadłospis, możesz zaserwować swoim domownikom warzywa w wersji duszonej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić duszoną cukinię z marchewką. Wychodzi pyszna, a co najważniejsze dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.

Duszona cukinia z marchewką to danie, które możesz zajadać jako dodatek do posiłku. Ich forma i konsystencja sprawiają, że można podać je także jako warzywny odpowiednik makaronu z kremowym sosem. Potrawa ta będzie idealna dla osób na diecie lub ograniczających przyjmowanie węglowodanów. Dużą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, a także możliwość indywidualnego ustalenia odpowiedniej chrupkości warzyw. To też świetny sposób na przemycenie wartościowych składników do diety najmłodszych. Zawiera mnóstwo błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów.  

Sprawdź także: Mocno sycąca i aromatyczna zupa. Trzy najzdrowsze warzywa i dobre mięso to jej podstawa

Przepis na duszoną cukinię z marchewką 

Do przygotowania pysznych, duszonych warzyw, będziesz potrzebować: 

  • 3 cukinie, 
  • 2 duże marchewki,
  • 1 awokado, 
  • sok z cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do dekoracji. 

Jak zrobić duszoną cukinię z marchewką? 

Cukinie i marchewki pokrój w nitki przypominające makaron. Możesz to zrobić mandoliną, robotem kuchennym lub ostrym nożem. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj "makaron" z marchewki i cukinii na patelnię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, duś kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. 

Zblenduj na gładką konsystencję obrane awokado, sok z cytryny i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. ZbUzyskany sos przelej do lekko przestudzonych warzyw, wszystko wymieszaj. 

Duszoną cukinię z marchewką podawaj na ciepło, udekorowaną świeżą bazylią. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 1 dnia. Podgrzewaj na patelni lub w mikrofalówce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Prawdziwa eksplozja smaku, dzieci i dorośli będą się zajadać. Prosty przepis na bardzo czekoladowe ciastka

Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny

Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa