Zamiast surówki do obiadu podaj duszoną cukinię z marchewką. Proste, a jakie smaczne
Co podać do dania z mięsem? Wybór najczęściej pada na surówki i sałatki. Jednak, jeśli chcesz urozmaicić swój jadłospis, możesz zaserwować swoim domownikom warzywa w wersji duszonej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić duszoną cukinię z marchewką. Wychodzi pyszna, a co najważniejsze dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.
Duszona cukinia z marchewką to danie, które możesz zajadać jako dodatek do posiłku. Ich forma i konsystencja sprawiają, że można podać je także jako warzywny odpowiednik makaronu z kremowym sosem. Potrawa ta będzie idealna dla osób na diecie lub ograniczających przyjmowanie węglowodanów. Dużą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, a także możliwość indywidualnego ustalenia odpowiedniej chrupkości warzyw. To też świetny sposób na przemycenie wartościowych składników do diety najmłodszych. Zawiera mnóstwo błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów.
Do przygotowania pysznych, duszonych warzyw, będziesz potrzebować:
- 3 cukinie,
- 2 duże marchewki,
- 1 awokado,
- sok z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatkowo:
- świeża bazylia do dekoracji.
Cukinie i marchewki pokrój w nitki przypominające makaron. Możesz to zrobić mandoliną, robotem kuchennym lub ostrym nożem. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj "makaron" z marchewki i cukinii na patelnię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, duś kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. W razie potrzeby podlej odrobiną wody.
Zblenduj na gładką konsystencję obrane awokado, sok z cytryny i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. ZbUzyskany sos przelej do lekko przestudzonych warzyw, wszystko wymieszaj.
Duszoną cukinię z marchewką podawaj na ciepło, udekorowaną świeżą bazylią. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 1 dnia. Podgrzewaj na patelni lub w mikrofalówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu