Reklama
Reklama

Zamiast surówki do obiadu podaj duszoną cukinię z marchewką. Proste, a jakie smaczne

Co podać do dania z mięsem? Wybór najczęściej pada na surówki i sałatki. Jednak, jeśli chcesz urozmaicić swój jadłospis, możesz zaserwować swoim domownikom warzywa w wersji duszonej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić duszoną cukinię z marchewką. Wychodzi pyszna, a co najważniejsze dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.

Duszona cukinia z marchewką to danie, które możesz zajadać jako dodatek do posiłku. Ich forma i konsystencja sprawiają, że można podać je także jako warzywny odpowiednik makaronu z kremowym sosem. Potrawa ta będzie idealna dla osób na diecie lub ograniczających przyjmowanie węglowodanów. Dużą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, a także możliwość indywidualnego ustalenia odpowiedniej chrupkości warzyw. To też świetny sposób na przemycenie wartościowych składników do diety najmłodszych. Zawiera mnóstwo błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów.  

Reklama

Sprawdź także: Mocno sycąca i aromatyczna zupa. Trzy najzdrowsze warzywa i dobre mięso to jej podstawa

Przepis na duszoną cukinię z marchewką 

Do przygotowania pysznych, duszonych warzyw, będziesz potrzebować: 

  • 3 cukinie, 
  • 2 duże marchewki,
  • 1 awokado, 
  • sok z cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do dekoracji. 

Jak zrobić duszoną cukinię z marchewką? 

Cukinie i marchewki pokrój w nitki przypominające makaron. Możesz to zrobić mandoliną, robotem kuchennym lub ostrym nożem. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj "makaron" z marchewki i cukinii na patelnię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, duś kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. 

Zblenduj na gładką konsystencję obrane awokado, sok z cytryny i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. ZbUzyskany sos przelej do lekko przestudzonych warzyw, wszystko wymieszaj. 

Duszoną cukinię z marchewką podawaj na ciepło, udekorowaną świeżą bazylią. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 1 dnia. Podgrzewaj na patelni lub w mikrofalówce

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa