Zamiast zwykłego makowca, zrób skubaniec z makiem. Zniknie do ostatniego okruszka
Makowe desery to obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Jest z czego wybierać drożdżowe gwiazdy z makiem, śląskie makówki, wywodząca się z kuchni kresowej kutia, czy w końcu tradycyjny makowiec. Wszystkie te smakołyki są pyszne i niepowtarzalne. Dziś przedstawimy ci przepis na skubaniec z makiem, pyszne maślane ciasto pachnące skórką pomarańczową.
Skubaniec z makiem najlepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu. Doskonale pasuje do kubka kawy, herbaty, lub kakao. Koniecznie przygotuj go na tegoroczne świąta Bożego Narodzenia. Ciasto wychodzi tak pyszne, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę, polecamy formę o wymiarach 25 × 30 cm.
Składniki na ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Składniki na masę makową:
- 1 puszka masy makowej,
- 1 białko,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- garść bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy),
- odrobina soli.
Przygotuj najpierw ciasto kruche. Zrób je szybko, nie napowietrzając za bardzo masy. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Lekko zamieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij zagniatać. W trakcie dodaj żółtka, ekstrakt i szybko połącz wszystkie składniki.
Podziel ciasto na dwie części - jedną większą (na spód), drugą mniejszą (na kruszonkę). Większą część rozwałkuj lub wylep nią dno formy ok. 25 × 30 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy makowej. Drugą część ciasta schłodź, zawijając ją w folię.
Do miski przełóż gotową masę makową. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz bakalie. Ubij białko z solą na puszystą pianę. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj aż składniki się połączą.
Na schłodzony spód nałóż równą warstwę masy makowej. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką z drugiej części ciasta.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wystudź całkowicie przed krojeniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na obiad zrobię dziś placki z ziemniaków i grzybów. Niezwykle aromatyczne i sycące
Omlet na bogato. Zrób, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację
Japoński serniczek z 3 składników. Obłędnie czekoladowy i puszysty jak obłoczek