Zapiekane medaliony. Nigdy nie jadłam tak soczystego kurczaka
Zapiekane medaliony z kurczaka to prosty i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Wystarczy jedynie kilka składników, by cieszyć się tym daniem. Jest inspirowane kuchnią włoską - połącznie pomidorów, sera i przypraw to propozycja, która przypadnie do gustu dużym i małym. Kurczak pod pierzynką jest wilgotny, aromatyczny i rozpływający się w ustach.
Medaliony z kurczaka są zapieczone z pomidorami, mozzarellą, pieczarkami. Soczystości dodaje passata pomidorowa. To wspaniały obiad dla całej rodziny, który łatwo jest przygotować. Jeśli chcesz, żeby stał się jeszcze bardziej sycący, podaj mięso w towarzystwie ugotowanego ryżu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wymieszał go z podsmażoną na oliwie cukinią i cebulą - niczym we włoskim risotto.
To danie główne wspaniale smakuje też z pieczonymi ziemniakami. Najlepiej, jeśli pokroisz je w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i doprawisz obficie rozmarynem. Wystarczy wstawić je na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj, żeby w połowie łopatką poobracać ziemniaki, aby równo się upiekły.
Zapiekane medaliony to sycący obiad dla całej rodziny. Przekonaj się, jak prosto można go zrobić.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 duże pomidory,
- 200 g sera mozzarella,
- 50 g pieczarek,
- 50 ml passaty pomidorowej,
- 1/2 łyżeczka oregano,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Mięso umyj i osusz. Piersi pokrój w medaliony, wzdłuż krótszej strony, by plastry miały kształt zbliżony do koła. Kurczaka natrzyj ze wszystkich stron przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wlej passatę pomidorową. Na nią połóż medaliony z kurczaka.
Pieczarki oczyść i pokrój w grube plastry. Porozkładaj je równomiernie na wierzchu mięsa, a następnie posyp połową sera mozzarella.
Pomidory pokrój w plastry o grubości ok. połowy cm. Połóż po 1-2 plastry na wierzchu każdego medalionu, by przykrywały prawie całą powierzchnię mięsa. Górę posyp pozostałym serem.
Naczynie żaroodporne wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do całkowitego upieczenia mięsa i pieczarek.
Na 4 minuty przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 220 st. Celsjusza lub uruchom funkcję grilla.
Zapiekane medaliony z kurczaka podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżym rozmarynem.
Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 24 godzin. Podgrzewaj w piekarniku, pod folią aluminiową.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis
W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru
Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie