Reklama
Reklama

Zapiekane medaliony. Nigdy nie jadłam tak soczystego kurczaka

Zapiekane medaliony z kurczaka to prosty i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Wystarczy jedynie kilka składników, by cieszyć się tym daniem. Jest inspirowane kuchnią włoską - połącznie pomidorów, sera i przypraw to propozycja, która przypadnie do gustu dużym i małym. Kurczak pod pierzynką jest wilgotny, aromatyczny i rozpływający się w ustach.

Z czym podawać zapiekane medaliony z kurczaka?

Medaliony z kurczaka są zapieczone z pomidorami, mozzarellą, pieczarkami. Soczystości dodaje passata pomidorowa. To wspaniały obiad dla całej rodziny, który łatwo jest przygotować. Jeśli chcesz, żeby stał się jeszcze bardziej sycący, podaj mięso w towarzystwie ugotowanego ryżu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wymieszał go z podsmażoną na oliwie cukinią i cebulą - niczym we włoskim risotto. 

To danie główne wspaniale smakuje też z pieczonymi ziemniakami. Najlepiej, jeśli pokroisz je w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i doprawisz obficie rozmarynem. Wystarczy wstawić je na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj, żeby w połowie łopatką poobracać ziemniaki, aby równo się upiekły.

Reklama

Zapiekane medaliony to sycący obiad dla całej rodziny. Przekonaj się, jak prosto można go zrobić.

Zapiekane medaliony z kurczaka - przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, 
  • 2 duże pomidory, 
  • 200 g sera mozzarella, 
  • 50 g pieczarek, 
  • 50 ml passaty pomidorowej, 
  • 1/2 łyżeczka oregano, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Mięso umyj i osusz. Piersi pokrój w medaliony, wzdłuż krótszej strony, by plastry miały kształt zbliżony do koła. Kurczaka natrzyj ze wszystkich stron przyprawami. 

Do naczynia żaroodpornego wlej passatę pomidorową. Na nią połóż medaliony z kurczaka. 

Pieczarki oczyść i pokrój w grube plastry. Porozkładaj je równomiernie na wierzchu mięsa, a następnie posyp połową sera mozzarella. 

Pomidory pokrój w plastry o grubości ok. połowy cm. Połóż po 1-2 plastry na wierzchu każdego medalionu, by przykrywały prawie całą powierzchnię mięsa. Górę posyp pozostałym serem. 

Naczynie żaroodporne wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do całkowitego upieczenia mięsa i pieczarek. 

Na 4 minuty przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 220 st. Celsjusza lub uruchom funkcję grilla. 

Zapiekane medaliony z kurczaka podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżym rozmarynem. 

Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 24 godzin. Podgrzewaj w piekarniku, pod folią aluminiową. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis

W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru

Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | dania główne | zapiekanki