Zapiekanka pasterska z dynią. Nowe oblicze starej, angielskiej receptury
Zapiekanka pasterska to świetny sposób na wykorzystanie resztek, które zostały po poprzednich obiadach. Ten tradycyjny angielski obiad najczęściej przyrządza się z mięsa mielonego, warstwy warzyw i kremowego purée z ziemniaków. Na końcu całość zapieka się w piekarniku. Do klasycznego przepisu dodałam jednak dynię, która nadaje zapiekance jesiennego charakteru.
Zapiekanka pasterska z dynią to świetna propozycja dania obiadowego dla całej rodziny. Z powodzeniem możesz ją przygotować nawet na kilka dni. Soczyste mięso mielone ukryte jest pod pierzynką z purée dyniowo-ziemniaczanego z dodatkiem sera. Taka sycąca potrawa przypadnie do gustu miłośnikom jesiennej kuchni i aromatycznych, nieco orientalnych przypraw.
Składniki:
- 600 g dyni,
- 600 g ziemniaków,
- 300 g mielonej wołowiny,
- pomidor lub 200 g pomidorów z puszki,
- cebula,
- 100 g twardego sera,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki kolendry,
- 2 szczypty imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia,
- szczypiorek do podania.
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj cebulę i czosnek do zeszklenia. Dołóż mięso mielone, sól i czarny pieprz. Wymieszaj i podsmażaj wszystko do zrumienienia.
Następnie dodaj drobno posiekanego pomidora lub pomidory z puszki. Przykryj patelnię i duś wszystko do momentu rozpadu warzyw, mieszając od czasu do czasu.
Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Warzywa zblenduj lub używając praski, zrób gładkie puree. Ostudź.
Do puree dyniowo-ziemniaczanego dodaj jajko, gałkę muszkatołową, imbir i kolendrę. Wymieszaj.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego przenieś mięso mielone i wyrównaj. Na wierzchu połóż puree warzywne, a wierzch posyp tartym serem.
Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zrumienienia sera. Zapiekankę pasterską z dynią wyjmij z pieca i pozostaw na 10 minut do przestudzenia. Podawaj na ciepło, posypaną siekanym szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?
Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby
Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia