Reklama
Reklama

Zapiekanka pasterska z dynią. Nowe oblicze starej, angielskiej receptury

Zapiekanka pasterska to świetny sposób na wykorzystanie resztek, które zostały po poprzednich obiadach. Ten tradycyjny angielski obiad najczęściej przyrządza się z mięsa mielonego, warstwy warzyw i kremowego purée z ziemniaków. Na końcu całość zapieka się w piekarniku. Do klasycznego przepisu dodałam jednak dynię, która nadaje zapiekance jesiennego charakteru.

Zapiekanka pasterska z dynią 

Zapiekanka pasterska z dynią to świetna propozycja dania obiadowego dla całej rodziny. Z powodzeniem możesz ją przygotować nawet na kilka dni. Soczyste mięso mielone ukryte jest pod pierzynką z purée dyniowo-ziemniaczanego z dodatkiem sera. Taka sycąca potrawa przypadnie do gustu miłośnikom jesiennej kuchni i aromatycznych, nieco orientalnych przypraw. 

Zapiekanka pasterska z dynią - przepis

Składniki:

  • 600 g dyni, 
  • 600 g ziemniaków, 
  • 300 g mielonej wołowiny, 
  • pomidor lub 200 g pomidorów z puszki, 
  • cebula, 
  • 100 g twardego sera, 
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1/4 łyżeczki kolendry, 
  • 2 szczypty imbiru, 
  • szczypta gałki muszkatołowej. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia, 
  • szczypiorek do podania.

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj cebulę i czosnek do zeszklenia. Dołóż mięso mielone, sól i czarny pieprz. Wymieszaj i podsmażaj wszystko do zrumienienia. 

Następnie dodaj drobno posiekanego pomidora lub pomidory z puszki. Przykryj patelnię i duś wszystko do momentu rozpadu warzyw, mieszając od czasu do czasu. 

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Warzywa zblenduj lub używając praski, zrób gładkie puree. Ostudź. 

Do puree dyniowo-ziemniaczanego dodaj jajko, gałkę muszkatołową, imbir i kolendrę. Wymieszaj. 

Do głębokiego naczynia żaroodpornego przenieś mięso mielone i wyrównaj. Na wierzchu połóż puree warzywne, a wierzch posyp tartym serem. 

Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zrumienienia sera. Zapiekankę pasterską z dynią wyjmij z pieca i pozostaw na 10 minut do przestudzenia. Podawaj na ciepło, posypaną siekanym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | warzywa