Zapiekanka pasterska z dynią. Nowe oblicze starej, angielskiej receptury
Zapiekanka pasterska to świetny sposób na wykorzystanie resztek, które zostały po poprzednich obiadach. Ten tradycyjny angielski obiad najczęściej przyrządza się z mięsa mielonego, warstwy warzyw i kremowego purée z ziemniaków. Na końcu całość zapieka się w piekarniku. Do klasycznego przepisu dodałam jednak dynię, która nadaje zapiekance jesiennego charakteru.
Zapiekanka pasterska z dynią to świetna propozycja dania obiadowego dla całej rodziny. Z powodzeniem możesz ją przygotować nawet na kilka dni. Soczyste mięso mielone ukryte jest pod pierzynką z purée dyniowo-ziemniaczanego z dodatkiem sera. Taka sycąca potrawa przypadnie do gustu miłośnikom jesiennej kuchni i aromatycznych, nieco orientalnych przypraw.
Składniki:
- 600 g dyni,
- 600 g ziemniaków,
- 300 g mielonej wołowiny,
- pomidor lub 200 g pomidorów z puszki,
- cebula,
- 100 g twardego sera,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki kolendry,
- 2 szczypty imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia,
- szczypiorek do podania.
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj cebulę i czosnek do zeszklenia. Dołóż mięso mielone, sól i czarny pieprz. Wymieszaj i podsmażaj wszystko do zrumienienia.
Następnie dodaj drobno posiekanego pomidora lub pomidory z puszki. Przykryj patelnię i duś wszystko do momentu rozpadu warzyw, mieszając od czasu do czasu.
Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Warzywa zblenduj lub używając praski, zrób gładkie puree. Ostudź.
Do puree dyniowo-ziemniaczanego dodaj jajko, gałkę muszkatołową, imbir i kolendrę. Wymieszaj.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego przenieś mięso mielone i wyrównaj. Na wierzchu połóż puree warzywne, a wierzch posyp tartym serem.
Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do ładnego zrumienienia sera. Zapiekankę pasterską z dynią wyjmij z pieca i pozostaw na 10 minut do przestudzenia. Podawaj na ciepło, posypaną siekanym szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność