Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę
Cukinia to warzywo, które mogą jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Tym bardziej jeśli jest to danie pieczone w brytfance, idealne do dzielenia z rodziną. Zapiekanka z cukinią z tego przepisu to wariancja na temat włoskiej lasagne - mięso mielone z dodatkiem pomidorów i sosem z ricotty zostało otoczone delikatnym i miękkim warzywem.
Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które wspaniale nawadnia organizm. Jest soczysta i pasuje do wielu innych produktów, dlatego uchodzi za dobry składnik do zapiekanki. Choć mało kto o tym wie, cukinia ma również niski indeks glikemiczny - nie spowoduje więc skoków cukru. Warto wspomnieć, że w jej składzie znajduje się jeszcze potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wszystko to sprawia, że warzywo to wartościowy element codziennej diety.
Do przygotowania zapiekanki z cukinii z tego przepisu będziesz potrzebować poniższych składników:
- 4 duże cukinie,
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
- 400 g sera mozzarella,
- 300 g sera ricotta,
- cebula,
- pomidor,
- jajko,
- 2 łyżki passaty pomidorowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- szczypiorek do podania.
Olej rozgrzej na dużej patelni. Dodaj mięso mielone i smaż do zrumienienia, przez ok. 7-8 minut.
Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Smaż całość, aż będzie ładnie zeszklona, przez kolejne 5-6 minut.
Zmniejsz ogień i dodaj passatę pomidorową, połowę soli, pieprz i czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i smaż przez kolejne 5 minut. Odstaw na bok.
Cukinię pokrój ostrym nożem lub mandoliną na cienkie plastry o grubości 0,2-0,5 cm. Posyp ją pozostałą solą i rozłóż na papierowych ręcznikach. Po 15 minutach warzywo dobrze osusz.
W małej misce wymieszaj ricottę z jajkiem i odstaw, a ser mozzarella zetrzyj na tarce.
Duże naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju. Na dnie rozłóż 1/3 plastrów cukinii, w razie potrzeby nakładając je na siebie. Następnie rozsmaruj 1/3 sosu mięsnego i 1/3 mieszanki jajeczno-serowej. Posyp całość garścią mozzarelli.
Powtórz składanie zapiekanki do całkowitego wykończenia składników. Na wierzchu powinno się znaleźć najwięcej mozzarelli.
Pomidora pokrój w cienkie plastry i połóż je na wierzchu zapiekanki.
Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45-50 minut, do ładnego zrumienienia. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj całość luźno folią aluminiową.
Zapiekankę wyjmij i odstaw na 5 minut przed krojeniem i podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory