Reklama
Reklama

Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę

Cukinia to warzywo, które mogą jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Tym bardziej jeśli jest to danie pieczone w brytfance, idealne do dzielenia z rodziną. Zapiekanka z cukinią z tego przepisu to wariancja na temat włoskiej lasagne - mięso mielone z dodatkiem pomidorów i sosem z ricotty zostało otoczone delikatnym i miękkim warzywem.

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które wspaniale nawadnia organizm. Jest soczysta i pasuje do wielu innych produktów, dlatego uchodzi za dobry składnik do zapiekanki. Choć mało kto o tym wie, cukinia ma również niski indeks glikemiczny - nie spowoduje więc skoków cukru. Warto wspomnieć, że w jej składzie znajduje się jeszcze potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wszystko to sprawia, że warzywo to wartościowy element codziennej diety.

Reklama

Zapiekanka z cukinii - przepis

Do przygotowania zapiekanki z cukinii z tego przepisu będziesz potrzebować poniższych składników:

  • 4 duże cukinie, 
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka, 
  • 400 g sera mozzarella, 
  • 300 g sera ricotta, 
  • cebula, 
  • pomidor, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • szczypiorek do podania.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Olej rozgrzej na dużej patelni. Dodaj mięso mielone i smaż do zrumienienia, przez ok. 7-8 minut. 

Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Smaż całość, aż będzie ładnie zeszklona, przez kolejne 5-6 minut. 

Zmniejsz ogień i dodaj passatę pomidorową, połowę soli, pieprz i czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i smaż przez kolejne 5 minut. Odstaw na bok. 

Cukinię pokrój ostrym nożem lub mandoliną na cienkie plastry o grubości 0,2-0,5 cm. Posyp ją pozostałą solą i rozłóż na papierowych ręcznikach. Po 15 minutach warzywo dobrze osusz. 

W małej misce wymieszaj ricottę z jajkiem i odstaw, a ser mozzarella zetrzyj na tarce. 

Duże naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju. Na dnie rozłóż 1/3 plastrów cukinii, w razie potrzeby nakładając je na siebie. Następnie rozsmaruj 1/3 sosu mięsnego i 1/3 mieszanki jajeczno-serowej. Posyp całość garścią mozzarelli. 

Powtórz składanie zapiekanki do całkowitego wykończenia składników. Na wierzchu powinno się znaleźć najwięcej mozzarelli. 

Pomidora pokrój w cienkie plastry i połóż je na wierzchu zapiekanki. 

Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45-50 minut, do ładnego zrumienienia. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj całość luźno folią aluminiową. 

Zapiekankę wyjmij i odstaw na 5 minut przed krojeniem i podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem

Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory

Marchewkę ścieram na tarce, siekam cebulę i czosnek. Bakłażan i cukinia sprawiają, że ta zapiekanka jest wybitna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | cukinia | dania główne | warzywa