Reklama
Reklama

Zapiekanka z cukinii we włoskim stylu. Rodzina poprosi o dokładkę

Cukinia to warzywo, które mogą jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Tym bardziej jeśli jest to danie pieczone w brytfance, idealne do dzielenia z rodziną. Zapiekanka z cukinią z tego przepisu to wariancja na temat włoskiej lasagne - mięso mielone z dodatkiem pomidorów i sosem z ricotty zostało otoczone delikatnym i miękkim warzywem.

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które wspaniale nawadnia organizm. Jest soczysta i pasuje do wielu innych produktów, dlatego uchodzi za dobry składnik do zapiekanki. Choć mało kto o tym wie, cukinia ma również niski indeks glikemiczny - nie spowoduje więc skoków cukru. Warto wspomnieć, że w jej składzie znajduje się jeszcze potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wszystko to sprawia, że warzywo to wartościowy element codziennej diety.

Reklama

Zapiekanka z cukinii - przepis

Do przygotowania zapiekanki z cukinii z tego przepisu będziesz potrzebować poniższych składników:

  • 4 duże cukinie, 
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka, 
  • 400 g sera mozzarella, 
  • 300 g sera ricotta, 
  • cebula, 
  • pomidor, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • szczypiorek do podania.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Olej rozgrzej na dużej patelni. Dodaj mięso mielone i smaż do zrumienienia, przez ok. 7-8 minut. 

Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Smaż całość, aż będzie ładnie zeszklona, przez kolejne 5-6 minut. 

Zmniejsz ogień i dodaj passatę pomidorową, połowę soli, pieprz i czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i smaż przez kolejne 5 minut. Odstaw na bok. 

Cukinię pokrój ostrym nożem lub mandoliną na cienkie plastry o grubości 0,2-0,5 cm. Posyp ją pozostałą solą i rozłóż na papierowych ręcznikach. Po 15 minutach warzywo dobrze osusz. 

W małej misce wymieszaj ricottę z jajkiem i odstaw, a ser mozzarella zetrzyj na tarce. 

Duże naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju. Na dnie rozłóż 1/3 plastrów cukinii, w razie potrzeby nakładając je na siebie. Następnie rozsmaruj 1/3 sosu mięsnego i 1/3 mieszanki jajeczno-serowej. Posyp całość garścią mozzarelli. 

Powtórz składanie zapiekanki do całkowitego wykończenia składników. Na wierzchu powinno się znaleźć najwięcej mozzarelli. 

Pomidora pokrój w cienkie plastry i połóż je na wierzchu zapiekanki. 

Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45-50 minut, do ładnego zrumienienia. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj całość luźno folią aluminiową. 

Zapiekankę wyjmij i odstaw na 5 minut przed krojeniem i podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | cukinia | dania główne | warzywa