Reklama
Reklama

Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata

Latem, kiedy na dworze robi się gorąco, a ty masz do przygotowania rodzinną imprezę, najlepiej sprawdzają się szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli uda ci się kupić świeże maliny, koniecznie przygotuj Malinową księżniczkę. Połączenie owocowego kremu, ciasteczkowo-owsianego spodu o maślanym smaku i lekko kwaśnej galaretki podbije twoje kubki smakowe.


Szukasz przepisu na niezobowiązujący letni tort urodzinowy? A dodatkowo kochasz smak malin? Koniecznie przygotuj ciasto Malinowa księżniczka, z pewnością przypadnie ci do gustu. Jego lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak będzie pasował na przykład do domowej lemoniady cytrynowej. 

Sprawdź także: Zakonnica na rauszu robi furorę. Idealnie sprawdzi się do kawy

Przepis na Malinowa księżniczka:

Spód ciasta:  

  • 2 banany,
  • 200 g płatków owsianych,  
  • 200 g herbatników maślanych, 
  • 50 g roztopionego masła. 

Masa malinowa: 

  • 600 ml jogurtu naturalnego,  
  • 300 g mascarpone, 
  • 400 g malin,  
  • 100 g cukru, 
  • 3 duże łyżki żelatyny + 200 ml mleka.    

Malinowa galaretka:

  • 1 galaretka malinowa, 
  • 150 g malin.

Jak zrobić ciasto Malinowa księżniczka? 

Płatki owsiane lekko zmiksuj z herbatnikami, a następnie połącz z rozgniecionymi bananami. I roztopionym masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu. W razie potrzeby możesz dodać do masy nieco więcej rozpuszczonego masła.  Wyłóż masę na spód tortownicy o średnicy 28 cm i wstaw do lodówki do schłodzenia.  

Żelatynę zalej mlekiem, a gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia i pozostaw do wystudzenia. Maliny rozgnieć z cukrem przy pomocy widelca. Jogurt naturalny zmiksuj z malinami i mascarpone. Następnie dodaj do masy żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.  

Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcjami producenta, wykorzystując jedynie ¾ zalecanej ilości wody. Maliny zmiksuj na puree, a następnie wymieszaj je z galaretką. Odstaw do przestygnięcia, a następnie zanim zacznie stężeć wylej na przygotowane wcześniej ciasto. Malinowa księżniczka będzie gotowa, gdy wszystkie warstwy dokładnie stężeją. Najlepiej, jeśli zostawisz deser na całą noc w lodówce.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta